Marina americană a testat joi cu succes o nouă actualizare a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, distrugând simultan două rachete de croazieră şi o rachetă balistică în largul coastelor insulelor Hawaii.

Distrugătorul USS John Paul Jones, cu baza la Pearl Harbor, a interceptat racheta balistică cu o rachetă ghidată de tip SM-3, lansată simultan cu două rachete de tip SM-2 care au interceptat rachetele de croazieră la joasă altitudine.

Racheta de tip SM-3 este concepută pentru a distruge rachete balistice în spaţiu, potrivit producătorului Raytheon Co, un contractor al Apărării americane, iar rachetele de tip SM-2 ajută navele să apere spaţiul aerian din zona în care se află.

Testul este a 29-a interceptare efectuată cu succes dintre cele 35 de încercări în cadrul programului AEGIS de când au început testele, în 2002, potrivit Star and Stripes.

Actualizarea urmează să fie instalată la bordul distrugătoarelor americane dotate cu sistemul AEGIS şi face parte din sistemul AEGIS Ashore care urmează să devină operaţional în România.

NATO a inaugurat în octombrie instalaţia de la Deveselu, a cărei misiune este să apere Europa de Sud-Est de atacuri cu rachete balistice. O instalaţie de acelaşi tip urmează să devină operaţională în Polonia în 2018, în vederea apărării Europei de Nord de rachete balistice intercontinentale.

Testul efectuat cu succes are loc în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea şi conflictul armat din estul Ucrainei între forţele ucrainene şi separatişti proruşi susţinuţi de ruşi.

Mediafax