Mecanicii de locomotivă din Germania au început miercuri o grevă de protest de patru zile, cea mai lungă grevă din ultimii 20 de ani, care ameninţă să afecteze prima economie europeană şi a declanşat o rară intervenţie din partea cancelarului Angela Merkel care a cerut numirea unui mediator.

În ceea ce va fi cea de a şasea grevă declanşată de la începutul lunii septembrie, sindicatul german al mecanicilor de locomotivă (GDL) a informat că încetarea lucrului va afecta transportul de mărfuri începând de miercuri ora locală 15.00 (14.00 GMT), iar traficul de pasageri va fi afectat începând de joi 02.00 (01.00 GMT). Traficul feroviar nu va reveni la normal decât luni la ora locală 04.00 (03.00 GMT).

Conducerea companiei Deutsche Bahn a anunţat că va încerca să asigure cel puţin o treime din trenurile programate însă, cu toate acestea, sunt aşteptate întârzieri semnificative, în condiţiile în care compania feroviară germană transportă zilnic 5,5 milioane de pasageri şi peste 600.000 de tone de marfă. Situaţia este îngreunată de faptul că Germania se pregăteşte să sărbătorească cea de 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului. Aproximativ două milioane de vizitatori sunt aşteptaţi duminică în capitala Germaniei.

Cancelarul Angela Merkel, care rareori face comentarii cu privire la disputele dintre sindicate şi patronat, a cerut mecanicilor de locomotivă să dea dovadă de responsabilitate adăugând că ar trebui luată în considerare demararea unei proceduri de mediere între sindicatul GDL şi conducerea Deutsche Bahn.