Ofensiva forţelor Statului Islamic (SI) în oraşul sirian Kobane a fost oprită, iar militanţii au fost forţaţi să se retragă, schimbând astfel sorţii de izbândă, în bătălia care se duce de peste o lună, în favoarea luptătorilor kurzi care apără oraşul. Zeci de raiduri aeriene conduse de armata SUA au ucis sute de luptători ai SI, permiţând astfel kurzilor să recâştige teritoriu în oraşul sirian de la graniţa cu Turcia, Kobane, anunţă generalul Lloyd Austinb, şeful Centrului de Comandă al Statelor Unite. „Luptătorii kurzi au făcut munca grea, adică s-au ţinut tare şi au păstrat teritoriul“, a adăugat generalul Austin.

În ciuda terenului câştigat rapid, generalul Austin a avertizat că „este foarte posibil ca Kobane încă să cadă în mâna SI“. Cu militanţi islamişti încă rezistând în estul oraşului, inclusiv pe un deal strategic, şi cu ciocnirile posibile din satele învecinate, luptătorii kurzi nu au declarat încă victoria. Asediul oraşului sirian Kobane, o zonă majoritar kurdă de la graniţa cu Turcia, a fost încărcat cu o importanţă mai mult simbolică, dacă nu strategică. A devenit, poate, cel mai vizibil front al războiului dintre coaliţia condusă de americani şi Statul Islamic, dar a şi intensificat tensiunile dintre kurzi şi guvernul turc. Şi SUA, dar şi militanţii SI, au ajuns să privească oraşul ca pe o ciocnire importantă a voinţelor în războiul mai larg ce are loc în Irak şi Siria. Sute de luptători ai SI au venit în Kobane, dând astfel naştere la previziuni sumbre privind căderea oraşului în mâinile teroriştilor.

„SI se retrage şi noi avansăm. Loviturile aeriene au distrus mare parte din armamentul lor. Cei care au rămas în centrul oraşului nu au nicio scăpare“, declară şi Abu Hasan, un comandant care serveşte într-o unitate a rebelilor sirieni care s-a aliat cu kurzii.