Executivul catalan a decis să renunţe, măcar pentru moment, la referendumul privind independenţa Cataloniei, programat pentru 9 noiembrie şi apreciat drept neconstituţional de către Madrid.
"Guvernul a constatat că plebiscitul nu poate avea loc", a declarat pentru jurnalişti Joan Herrera, liderul Iniciativa per Catalunya, la finalul unei reuniuni între partidele favorabile desfăşurării refendumului şi Executivul catalan.
"Guvernul condus de naţionalistul Artur Mas va face o propunere (alternativă) marţi", a adăugat el.
Un membru al Executivului catalan a sugerat luni posibilitatea amânării referendumului programat pentru 9 noiembrie, în contextul în care această consultare este vizată de o interdicţie provizorie a Tribunalului constituţional.

"Catalonia este hotărâtă să-şi exprime dorinţa pe cale legală şi paşnică (...). Vom reuşi să facem aceasta pe 9 noiembrie sau la o dată ulterioară", a declarat în cursul după-amiezii pentru jurnalişti, la Barcelona, Felip Puig, un membru al Executivului regional condus de naţionalistul Artur Mas.
Unele etape indispensabile desfăşurării referendumului, precum publicarea listelor cu votanţi şi cu locurile în care vor fi plasate urnele, dar şi desemnarea persoanelor însărcinate cu supravegherea scrutinului au deja întârzieri, astfel încât organizarea votului a devenit tot mai complicată, iar credibilitatea scrutinului a fost compromisă.

Sursa: Mediafax