Un fost ofiţer din forţele aeriene speciale (SAS), care lucra în Irak ca expert în siguranţă pentru o echipă TV, susţine că a văzut cum luptătorii kurzi (peshmerga) au capturat doi militanţi ai Statului Islamic, ambii britanici, pe care i-ar fi executat. Povestea a ridicat câteva semne de întrebare în rândul societăţii britanice, care nu este de acord cu faptul că aliaţii kurzi le-au ucis cetăţeni, chiar dacă aceştia şi-au renegat ţara de adopţie şi s-au înrolat în gruparea teroristă.

Ofiţerul britanic, care a dorit să rămână anonim, a povestit jurnaliştilor de la cotidianul tabloid „Daily Mail“ cum, după lupte grele, doi jihadişti din Statul Islamic s-au predat forţelor kurde, ambii fiind răniţi de gloanţe. Aceştia ar fi fost târâţi din tranşeele din care luptau, loviţi cu pumnii, cu picioarele şi cu patul puştii, până la intervenţia unui ofiţer kurd de rang superior. Însă peste două zile, cei doi prizonieri nu au mai fost găsiţi. „Am tot întrebat despre ei, însă am fost respins cu tot felul de răspunsuri nesatisfăcătoare. Asta m-a făcut să suspectez - şi nu pot spune asta în cuvinte mai puternice - că britanicii au fost executaţi“, a povestit fostul ofiţer SAS. Cei doi britanici capturaţi ar fi avut „semnalmente asiatice“, adică originari din zona Orientului Mijlociu. Unul dintre ei ar fi fost împuşcat în ochi. „Vorbeau engleză cu accent specific zonelor centrale ale Angliei“, povesteşte fostul ofiţer SAS. „Mi-au confirmat faptul că sunt britanici şi mi-au spus că s-au alăturat Statului Islamic din cauza politicii SUA pentru ţările musulmane“, continuă sursa.

Ameninţarea „jihadiştilor cu ochi albaştri” a devenit unul dintre principalele riscuri la adresa securităţii internaţionale, avertizează acum tot mai mulţi lideri mondiali, în frunte cu Barack Obama, preşedintele SUA. Din martie 2011, când a izbucnit războiul civil în Siria, aproximtiv 12.000 de străini din 50 de ţări diferite au plecat acolo pentru a lupta de partea jihadiştilor, a anunţat joi Departamentul de Stat. Peste 100 dintre aceştia sunt americani. Riscul jihadiştilor străini a revenit în atenţia întregii lumi după ce doi  jurnalişti americani a fost ucis prin decapitare de un jihadist care s-a dovedit a fi cetăţean britanic. Se estimează că SI, care controlează zone extinse din nordul Irakului şi Siria, are circa 400 de recruţi din Marea Britanie în rândurile sale. Un număr de 69 de persoane suspectate de activităţi extremiste legate de Siria sunt arestate în prezent în Marea Britanie.

De curând, singura soluţie viabilă pentru lupta la sol o constituie etnicii kurzi, cei care s-au organizat foarte bine în grupări militare. Aceştia au primit armament şi tehnică de luptă pentru a face faţă jihadiştilor din Irak şi constituie, în acest moment, singurul inamic natural al extremiştilor islamici.