Epidemia de Ebola s-a soldat cu 3.439 de morţi în Africa de Vest din 7.478 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) realizat la 1 octombrie şi publicat vineri.

Un caz de infectare cu Ebola a fost înregistrat şi în Statele Unite, unde o persoană s-a îmbolnăvit după patru zile de la întoarcerea din Liberia în ţară.

- Cele trei ţări cel mai grav afectate: Liberia, Guineea şi Sierra Leone

Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, a izbucnit în Guineea, la sfârşitul lui decembrie 2013. De atunci, 2.069 de morţi din cauza acestui virus au fost înregistraţi în Liberia, din 3.834 de cazuri. Şapte sute treizeci şi nouă de persoane au murit în Guineea, din 1.199 de cazuri de infectare cu virusul Ebola, iar alte 623 au murit în Sierra Leone, din 2.437 de cazuri.

- Un focar distinct în Republica Democrată Congo

Epidemia de Ebola a apărut şi într-o regiune izolată din nord-vestul Republicii Democrate Congo (RDC), distinctă de cea din Africa de Vest. În această regiune, 42 dintre cele 70 de persoane care au contractat virusul au murit de la 11 august, data apariţiei virusului, potrivit unui bilanţ al OMS din 28 septembrie.

- Cazuri în alte ţări

Nigeria a înregistrat 8 morţi din 20 de cazuri.

În Senegal, singura persoană infectată, un student originar din Guineea, s-a vindecat între timp, potrivit unui anunţ din 10 septembrie al autorităţilor locale.

Boala, numită şi febra hemoragică Ebola, are o rată de mortalitate de circa 70%, potrivit unui studiu al OMS. Infecţia se produce prin contact direct cu fluidele corporale, iar perioada de incubaţie este între două şi 21 de zile.

Potrivit OMS, se poate spune că boala a dispărut într-o ţară când nu mai există contaminări "la 42 de zile după ultimul caz înregistrat".