Violonistul de origine română Ştefan Tarara a câştigat Concursul Internaţional „George Enescu“ - secţiunea Vioară, primind ropote de aplauze din partea publicului prezent joi seară la Ateneul Român din Capitală, după ce a interpretat „Concertul pentru Vioară“ de Piotr Ilici Ceaikovski. Câştigătorul Concursului Internaţional „George Enescu“ la secţiunea Vioară a fost desemnat joi seară, în urma unei serii de trei concerte extraordinare alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, desfăşurate pe scena Ateneului Român. Astfel, premiul I i-a revenit violonistului Ştefan Tarara (Germania), premiul al II-lea i-a revenit violonistului Fedor Roudine (Franţa), iar premiul al treilea a fost câştigat de violonista Wonhee Bae (Coreea de Sud). Rezultatele au fost anunţate la finalul unei seri în care s-au interpretat „Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Re Major Op. 35“, de Piotr Ilici Ceaikovski, şi „Concertul în re minor op. 47 pentru vioară şi orchestră“, de Jean Sibelius, informează organizatorii evenimentului.

Premiile Concursului Enescu sunt în valoare de peste 100.000 de euro. De asemenea, Ştefan Tarara va susţine un concert la Festivalul de la Ravello, Italia, în 2015, Fedor Roudine va beneficia de un masterclass oferit de Kronberg Academy, iar Wonhee Bae, de un masterclass la Academia din Viena.

Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania, s-a născut pe 2 mai 1986. A absolvit în 2012 masteratul în interpretare specializată pentru solişti, cu note maxime, la Universitatea de Muzică din Zurich. A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de măiestrie pe care le susţine în Europa, din 2014, Ştefan Tarara este asistentul lui Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar, din 2010, este concertmaestru în Orchestra Filarmonicii din Mannheim. Prin bursa germană Musikleben a obţinut privilegiul de a cânta pe o vioară de Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante distincţii obţinute de artist până în prezent se numără premiul al III-lea la Concursul Internaţional „H. Wieniawski“ (Poznan, 2011), premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „R. Lipizer“ (Italia, 2011) şi premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Tibor Varga“ (2008).