Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat joi, într-un discurs rostit în faţa Congresului Statelor Unite, că dacă Rusia nu va fi oprită ea va încerca să acapareze noi teritorii şi va ameninţa securitatea lumii întregi şi a solicitat din nou statelor occidentale să furnizeze arme Ucrainei, precum şi un statut special de securitate pentru ţara sa, anunţă Mediafax. „Dacă nu îi oprim acum, vor trece graniţa Europei“, a atenţionat Poroşenko, cerând Statelor Unite şi Europei să nu lase Ucraina singură în faţa Rusiei.

El a reamintit totodată de Memorandumul de la Budapesta din anul 1994, document prin care SUA, Rusia şi China au acordat Ucrainei garanţii de securitate în schimbul renunţării la arsenalul nuclear moştenit de armata ucraineană în urma destrămării Uniunii Sovietice.

„Ucraina, care a renunţat la al treilea arsenal nuclear din lume în schimbul garanţiilor de securitate, a fost înjunghiată în spate de una dintre ţările care i-au dat aceste garanţii“, a menţionat Poroşenko, făcând aluzie la Rusia. În acest context, el a calificat anexarea Crimeii drept „una dintre cele mai cinice trădări ale istoriei moderne“.

Referindu-se la conflictul armat cu separatiştii sprijiniţi de Moscova, Poroşenko a insistat că armata ucraineană are nevoie de arme moderne produse de statele occidentale pentru a face faţă acestei confruntări, asistenţa neletală furnizată până în prezent fiind insuficientă. „Vestele antiglonţ şi echipamentele de vedere nocturnă sunt de asemenea importante. Dar nu putem câştiga un război doar cu veste antiglonţ“, a explicat Poroşenko, adăugând că, „la fel ca Israelul, Ucraina are dreptul să-şi apere teritoriul“.

El a afirmat în continuare că doar soldaţii slab echipaţi ai armatei ucrainene stau acum în calea „coşmarului întoarcerii în secolul trecut, într-un nou război rece“. „Războiul în care luptă acum aceşti soldaţi nu este doar războiul Ucrainei. Este şi al Europei şi al Americii de asemenea“, a subliniat Poroşenko.

În consecinţă, el a cerut în faţa Congresului Statelor Unite ca Washingtonul să acorde Ucrainei „un statut special de securitate şi apărare care să reflecte cel mai înalt nivel de interacţiune cu un aliat ce nu este membru NATO“.