Execuţia lui David Haines este un "act diabolic pur", a denunţat premierul britanic David Cameron după publicarea unei înregistrări video a presupusei decapitări a ostaticului britanic David Haines, promiţând "vânarea" asasinilor acestuia, relatează BBC News online, conform Mediafax.
 
"Este un act diabolic pur. Inima mea este alături de familia lui David Haines, care a dat dovadă de un curaj extraordinar şi tărie de-a lungul acestui calvar", a spus premierul britanic.
 
"Vom face tot ceea ce ne stă în putere să-i vânăm pe aceşti criminali şi să ne asigurăm că vor fi aduşi în faţa justiţiei, indiferent de cât de mult timp va lua", a adăugat el.
 
Cameron a declarat că asasinarea unui lucrător umanitar nevinovat este "demnă de dispreţ şi îngrozitoare".
 
Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că premierul va prezida o reuniune de urgenţă a Comitetului Cobra.
 
Foreign Office a anunţat că "acţionează urgent pentru a verifica" autenticitatea înregistrării şi oferă susţinere familiei lui Haines.
 
Lucrătorul umanitar britanic, în vârstă de 44 de ani, originar din Perth (Scoţia) şi tatăl a doi copii, a fost luat ostatic în satul Atmeh din provincia siriană Idleb, în martie 2013.
 
Angajat în domeniul umanitar din 1999, David Haines efectua prima sa misiune, pentru ONG-ul francez Acted, în calitate de responsabil cu logistica, în tabăra de refugiaţi de la Atmeh, un sat sirian situat în apropiere de frontiera cu Turcia. Anterior a ajutat persoane din Libia şi Sudanul de Sud.
 
Militanţi din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au decapitat deja doi jurnalişti americani şi au ameninţat cu uciderea lui Haines în cazul în care atacurile aeriene efectuate de către Statle Unite în Irak nu sunt oprite.
 
Înregistrarea video a fost publicată după ce familia lui Haines a cerut SI să o contacteze.
 
Într-un comunicat publicat de către Foreign Office sâmbătă, familia lui Haines afirma că răpitorii nu au răspuns niciuneia dintre încercările pe care le-a făcut de a-i contacta. "Suntem familia lui David Haines. Am trimis mesaje la care nu am primit niciun răspuns. Le cerem celor care l-au răpit pe David să ne contacteze", scria familia.