Condiţiile ca Franţa să autorizeze livrarea - în octombrie - a primei nave de război de tip Mistral către Rusia „nu sunt întrunite până în prezent“, a anunţat miercuri preşedinţia franceză, evocând criza din Ucraina, scrie Mediafax. Franţa a înţeles presiunea comunităţii internaţionale, în plină criză ucraineană, şi a decis să suspende până în noiembrie livrarea primei nave de război din clasa Mistral Rusiei, a anunţat o sursă diplomatică franceză. „Contractul este suspendat până în noiembrie. Aceasta este data la care vom vedea dacă există consecinţe financiare“, a precizat această sursă, adăugând că acestea „ne-ar putea costa un miliard de euro“. Supusă unei puternice presiuni de către aliaţi din cadrul NATO, Franţa a anunţat miercuri seara suspendarea livrării prevăzute în octombrie a primei nave de război de tip Mistral pe care a vândut-o Rusiei, evocând ca justificare criza din Ucraina.

„Ni se reproşa că vrem să le livrăm, nu ni se poate reproşa că nu vrem să le livrăm“, a mai declarat această sursă diplomatică.

Decizia Franţei de a suspenda livrarea primei nave de război de tip Mistral Rusiei, din cauza crizei din Ucraina, nu reprezintă o tragedie pentru Moscova, a dat asigurări miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP. „Refuzul acestui contract nu va fi o tragedie, pentru noi, în planul reînarmării“, a declarat Iuri Borisov, un adjunct al ministrului rus al Apărării, pentru agenţia oficială Itar-Tass.

Nava Mistral este atât un port elicopter dar şi o navă de transport a trupelor şi tehnicii de luptă până în apropierea ţărmului. Practic, nava poate transoprta duce pe puntea superioară 16 elicoptere atac/transport, 70 de autovehicule de luptă dintre care 40 de tancuri şi 450 de soldaţi.