Statele Unite vor trimite sute de militari şi tancuri, în state central şi est-europene, începând cu luna octombrie 2014, în scopul oferirii de garanţii statelor membre NATO îngrijorate de activităţile ruse în Ucraina, anunţă Pentagonul, potrivit Mediafax. Aproximativ 600 de militari din Brigada I a Diviziei I de cavalerie a Statelor Unite vor fi trimişi, în octombrie, în Polonia şi în ţările baltice, pentru exerciţii cu aliaţii din cadrul NATO, înlocuind paraşutiştii Brigăzii 173 aeropurtate, a declarat, potrivit AFP, Vanessa Hillman, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Militarii Brigăzii I, vor primi şi tancuri de tip M-1 Abrams, precum şi vehicule de infanterie.

În ultimele luni, armata americană a organizat o serie de exerciţii la frontiera de est a Alianţei Nord-Atlantice, în scopul oferirii de garanţii aliaţilor îngrijoraţi de acţiunile Rusiei în Ucraina. Statele Unite au trimis avioane de vânătoare de tip F-16 în Polonia, organizând misiuni comune de antrenament cu ţările baltice.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat joi că trupe ruse au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk. Kievul a denunţat, de la începutul crizei, prezenţa unor mercenari şi militari ruşi pe teritoriul ucrainean. Un oficial NATO a declarat că aproximativ 1.000 de militari ruşi participă la lupte, în prezent, pe teritoriul ucrainean, în special în zona oraşului Novoazovsk.

Aleksandr Zaharcenko, „premierul“ autoproclamatei „Republici Populare Doneţk“, afirmă că aproximativ 4.000 de mercenari ruşi, inclusiv mulţi militari activi aflaţi în concediu, au participat în ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei.