Bărbaţi înarmaţi au atacat un centru de izolare a bolnavilor de Ebola, la Monrovia, capitala Liberiei, provocând fuga a aproximativ 20 de pacienţi, au anunţat duminică surse concordante, potrivit Mediafax. „Au spart uşile şi au jefuit locul. Bolnavii au fugit toţi“, a declarat Rebecca Wesseh, o martoră la acest incident, care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Declaraţiile martorei au fost confirmate de către locuitori şi secretarul general al lucrătorilor din Sănătate în Liberia George Williams.

Potrivit lui Williams, 29 de bolnavi de Ebola au fost admişi în Centru, unde primeau îngrijiri preliminare în vederea evacuării într-un spital. O incertitudine rămânea, totuşi, cu privire la numărul de pacienţi care au fugit.

„Erau testaţi pozitiv cu Ebola“, a declarat el, adăugând, fără să facă alte precizări, că nouă au murit.

Bărbaţi, majoritatea tineri, înarmaţi cu bâte, au pătruns cu forţa în liceul de la periferia Monroviei în care se află Centrul anti-Ebola, a declarat Rebecca Wesseh.

Ea a adăugat că aceştia strigau sloganuri ostile faţă de preşedinta liberiană Ellen Johnson Sirleaf şi au dat asigurări că „nu mai există Ebola“ în ţară.

Atacul a provocat fuga bolnavilor şi infirmierelor, a adăugat ea. În decurs de cinci luni, epidemia de febră hemoragică Ebola, cea mai gravă de la descoperirea acestei boli foarte contagioase în 1976, s-a soldat cu 1.145 de morţi, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către OMS, şi anume 413 persoane au murit în Liberia, 380 în Guineea, 348 în Sierra Leone şi patru în Nigeria.