Oraşul Lugansk, bastion separatist din estul Ucrainei devastat de lupte, se află în pragul unei catastrofe umanitare, fiind privat de apă, electricitate şi aprovizionare cu produse alimentare, a avertizat sâmbătă primăria, citată de AFP, conform Mediafax.
Această capitală regională apropiată de frontiera rusă, a cărei populaţie depăşea 500.000 de locuitori înainte de insurecţie, este afectată de confruntări aproape permanente de câteva săptămâni între forţele ucrainene şi rebelii proruşi.
"Ceea ce se întâmplă în prezent la Lugansk (...) este un adevărat război care a luat deja viaţa a peste 100 de locuitori paşnici", s-a alarmat primăria într-un comunicat.

"După mai multe luni (de lupte, n.red.), din cauza blocadei şi tirurilor neîncetate, oraşul se află în pragul unei catastrofe umanitare", a adăugat municipalitatea.
Potrivit acesteia, electricitatea, apa curentă, liniile telefonice şi Internetul sunt întrerupte. Rezervele de carburanţi sunt epuizate, inclusiv pentru serviciile de salvare. În ceea ce priveşte alimentele, majoritatea magazinelor sunt închise şi livrările (de alimente şi apă potabilă) sunt întrerupte. Funcţionează doar brutăriile şi alimentarele. Salariile şi pensiile nu se mai plătesc de o lună, iar bancomatele sunt goale.
Lugansk, situat în bazinul industrial şi minier Donbas, este una dintre zonele fierbinţi ale rebeliunii proruse care a proclamat aici o Republică populară, ca şi în oraşul Doneţk, situat la o distanţă de 150 de kilometri. Lupte violente au avut loc de la începutul ofensivei, în urmă cu trei luni, în special pentru controlul aeroportului.
În fiecare zi, autorităţile locale anunţă victime în rândul civililor.