Ucraina a acuzat joi aviaţia rusă că a doborât, miercuri, un avion de luptă ucrainean de tip Su-25, aflat în misiune deasupra propriului teritoriu, potrivit Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare. Pilotul a reuşit să se catapulteze, potrivit autorităţilor. Kievul acuzase deja Rusia că a doborât un avion de transport militar de tip An-26, care s-a prăbuşit luni în apropiere de frontiera rusă.

Patru dintre cei opt membri ai echipajului avionului An-26 au fost salvaţi, doi au fost luaţi prizonieri şi doi au murit, a precizat joi Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare.

Denunţând o „nouă provocare“, autorităţile ucrainene au adăugat că „un avion militar al Forţelor Aeriene ale Federaţiei Ruse a tras o rachetă asupra aparatului Su-25“.

Aparatul Suhoi Su-25 este un avion monoloc de atac la sol dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii '70 şi introdus în serviciu în 1985. Acest tip de aparat a fost intens folosit în timpul Războiului din Afganistan şi din Cecenia.

Moscova nu a reacţionat încă oficial la declaraţiile ucrainene privind distrugerea avionului de transport An-26, iar incidentul a sporit tensiunea între cele două ţări, Ucraina continuând să acuze Rusia că susţine rebeliunea separatistă din est.