Procurorii DNA Oradea au descins în Vama Borş, în urma acestor acţiuni fiind reţinut un poliţist de frontieră care a pretins şi primit mii de euro pentru a nu verifica autocamioanele cu marfă aparţinând evazioniştilor, la intrarea în ţară.

Este vorba despre agentul şef Gheorghe Cociuba care este acuzat că ar fi primit şpagă de la membrii unei reţele de evaziune fiscală, denunţătorii din acest caz fiind aceiaşi ca şi în cazul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihorene, Ioan Brândaş.

Mai exact, poliţistul de frontieră ar fi sprijinit gruparea infracţională coordonată de Gyorgy Monika şi Liana Negreanu, Sneider Atilla, Bancsik Tibor şi Carmen Mihai Pandel. Aceştia sunt acuzaţi de eludarea plăţii TVA datorată bugetului de stat în urma unor achiziţii intracomunitare de zahăr şi ulei, al căror preţ era diminuat prin intermediul unor circuite evazioniste, pentru ca marfa să aibă un preţ competitiv pe piaţa autohtonă.

Evazioniştii au fost sprijiniţi de comisarul şef Ioan Brândaş, cel care a fost şi trimis în judecată tot de procurorii DNA, poliţistul nu doar finanţând activitatea ilegală a firmelor implicate în evaziunea fiscală, ci şi oferind informaţiilor confidenţiale inculpaţilor cu privire la dosarele în care erau cercetaţi.

Brândaş nu ar fi fost însă singurul om al legii implicat în acest dosar. Poliţistul de frontieră reţinut ieri este acuzat că, în schimbul unor diferite sume de bani, a protejat reţeaua evazionistă, încălcându-şi, în schimb, atribuţiile de serviciu.

Concret, Gheorghe Cociuba a pretins şi primit mii de euro pentru a nu verifica autocamioanele cu marfă aparţinând evazioniştilor, la intrarea în ţară. Poliţistul de frontieră urmează să fie prezentat, azi, judecătorilor din cadrul Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă.