Drapelul naţional ucrainean a fost arborat pe clădirea primăriei din oraşul Slaviansk, bastion separatist din estul ţării care se află în prezent sub controlul forţelor de la Kiev, au anunţat ministrul apărării Valeri Gheletei şi şeful Statului-Major generalul Viktor Mujenko, potrivit Agerpres. Preşedintele Petro Poroşenko  a ordonat sâmbătă dimineaţă arborarea drapelului Ucrainei pe clădirile administrative din oraşul Slaviansk, unde în cursul nopţii armata ucraineană a reuşit să forţeze retragerea rebelilor proruşi şi a liderului lor, Igor Strelkov.

Valeri Gheletei a precizat că serviciile sociale esenţiale şi funcţionarea poliţiei au început să fie restabilite la Slaviansk. Potrivit unui comunicat al preşedinţiei ucrainene, o misiune umanitară a început să ofere asistenţă locuitorilor din Slaviansk.

Şefii forţelor armate l-au informat de asemenea pe preşedinte că, în aşteptarea unei noi operaţiuni armate, o unitate de recunoaştere se află la Kramatorsk, la 15 kilometri de Slaviansk, pentru a vedea dacă oraşul, unde s-au retras insurgenţii, potrivit televiziunii ruse, nu este minat.

Totodată, liderul autoproclamatei „Republici Populare Doneţk“, separatistul Aleksandr Borodai, a fost citat de agenţia Interfax spunând că separatiştii proruşi din estul Ucrainei au fost forţaţi să-şi părăsească poziţiile de-a lungul frontului lor de nord în urma unei ofensive a forţelor guvernamentale.

„Forţele punitive din Ucraina au lansat o ofensivă la scară largă. Având în vedere superioritatea numerică a trupelor inamice, unităţi ale forţelor armate ale Republicii Populare Doneţk au fost forţate să-şi părăsească poziţiile din sectorul nordic al frontului şi să se multe în alte poziţii“, a spus Aleksandr Borodai.