Popularii şi social-democraţii europeni au convenit din nou să-şi împartă preşedinţia Parlamentului European, astfel că în primii doi ani şi jumătate acest post va fi deţinut de un reprezentant al grupului social-democrat, iar a doua parte a mandatului, ce va începe în ianuarie 2017, va reveni popularilor, relatează AFP citând un comunicat emis marţi de cele două grupuri politice.

Candidatul social-democraţilor pentru acest post este Martin Schulz, în prezent preşedinte în exerciţiu. El este sprijinit de Partidul Social-Democrat german, dar şi de cancelarul creştin-democrat Angela Merkel, urmând cel mai probabil să fie ales oficial la sesiunea inaugurală de săptămâna viitoare.

Martin Schulz a fost ales miercuri preşedintele grupului socialiştilor şi democraţilor din PE, un post pe care l-a mai ocupat şi în legislatura care se încheie, înainte de a deveni preşedintele PE. Grupul popularilor este condus de germanul Manfred Weber, care l-a înlocuit pe francezul Joseph Daul.

Nu se ştie deocamdată cine îi va succeda lui Schulz la preşedinţia PE în 2017. Conform unor surse europene acesta ar putea fi Alain Lamassoure, fost ministru francez al bugetului.