Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca inadmisibilă, acţiunea deschisă de Laszlo Tokes prin care solicita anularea deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României“ prin care i s-a retras distincţia „Steaua României în grad de cavaler“, primită în anul 2009 de la preşedintele Traian Băsescu, pentru meritele sale în Revoluţia din 1989. Decizia instanţei nu este definitivă iar Laszlo Tokes poate face recurs, potrivit Agerpres.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României“ a decis, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională“, astfel încât să ofere „protectorat“ Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“.

Laszlo Tokes a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, aducând ca argumente modul defectuos de alegere a membrilor din Consiliul de Onoare, incompatibilitatea unor membri şi încălcarea Legii avocaturii.

Totodată, el afirma că între membrii Consiliului de Onoare au fost una sau două persoane care au fost şi reclamanţi, ei având astfel dublă calitate, de judecători şi acuzatori.

Potrivit acestuia, şi Legea avocaturii a fost încălcată, prin nerespectarea dreptului de a fi reprezentat de un avocat, aşa cum Tokes solicitase în repetate rânduri.

Pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia „Steaua României în grad de cavaler“, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.