Toţi elevii de clasa a IV-a susţin începând de miercuri, în premieră, evaluarea naţională, prima probă fiind cea de limba română, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), potrivit Mediafax.

Evaluarea naţională va continua, joi şi vineri, cu probele de matematică şi, respectiv, limbă maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale).

Fiecare probă este scrisă şi are durata de 60 de minute.

Elevilor nu li se vor acorda note sau calificative, iar rezultatele obţinute nu se trec în catalogul clasei. Acestea sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ, prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde aceasta se impune, precum şi pentru informarea părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate, a precizat MEN.

„După administrarea testelor la clasa a IV-a se realizează eşantionarea unităţilor de învăţământ din învăţământul de stat şi particular din întreaga ţară, evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a fiind o evaluare standardizată şi având ca scop furnizarea datelor şi a dovezilor necesare pentru diagnoza sistemului de învăţământ la nivel primar“, a mai informat ministerul.

La nivel naţional, vor fi evaluaţi peste 193.000 de elevi de clasa a IV-a, dintre care 14.000 de elevi din Capitală.

"Probele se susţin, începând cu ora 10.00, în clasa în care învaţă elevii, dar nu sub supravegherea învăţătoarei lor, ci a unui alt cadru didactic. Notele nu se trec în catalog, sunt confidenţiale şi se transmit părinţilor", a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Şi elevii claselor a II-a şi a VI-a vor fi evaluaţi anul acesta, tot în premieră. Rezultatele obţinute nu se trec în catalog.

„Aceste evaluări nu sunt o invenţie de acum, ci sunt prevăzute în Legea educaţiei din 2011. Se doreşte doar verificarea pregătirii elevilor şi familiarizarea lor cu examenele, după ce în anul şcolar 2012-2013 s-au făcut pilotări ale acestor evaluări“, a explicat, pentru Mediafax, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.