Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a anunţat că în următoarele zile debitul pe Dunăre va ajunge la 13.500 metri cubi pe secundă, neexistând la acest moment riscul ca apele să depăşească digurile dunărene, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Dragnea, viitura va staţiona pe teritoriul României vreme de 4-5 săptămâni, astfel că se pune problema rezistenţei digurilor sub presiunea constantă a apelor.

„Debitele prognozate, ca şi maxim pentru zilele următoare, sunt în jurul a 13.500 metri cubi pe secundă, debit la care se va ajunge în data de 22 mai. Practic, în data de 20 mai — 13.300, în 21 mai 13.400. (...) Avem, în schimb, această viitură care va staţiona pe teritoriul românesc între 4-5 săptămâni şi va presa digurile. Nu mai avem riscul de a fi depăşite digurile, în schimb avem riscuri generate de rezistenţa digurilor. Digurile care sunt realizate de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţia colegilor de la Apele Române pentru a observa dacă cumva apar eroziuni“, a spus acesta.

Vicepremierul a adăugat că autorităţile sunt pregătite pentru a interveni rapid acolo unde este nevoie, cu „peste un milion de saci de nisip, cu toate forţele şi mijloacele necesare“, însă nu se pune, la acest moment, problema evacuării localităţilor afectate.

„O să solicităm ca şi din partea armatei, forţe umane, maşini şi utilaje de intervenţie, elicoptere să fie în stare de alertă numai pentru a fi solicitate în caz de nevoie urgentă şi să fie în corelare cu forţele Ministerului de Interne, inclusiv cu forţele aeriene ale MAI. (...) La solicitarea premierului, din toate judeţele care sunt limitrofe cu judeţele dunărene vizate, au toate la această oră toate dispozitivele consemnate atât din partea Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă, cât şi din partea celor de la Apele Române, cu maşini, cu utilaje, cu resurse umane. Suntem pregătiţi să intervenim oriunde apar, dacă vor apărea, eroziuni“, a mai spus Dragnea.

Potrivit acestuia, într-un singur punct eroziunea digului este deja în stare avansată, la Bentu, dar „acolo se lucrează şi, într-o zi sau două, lucrările de apărare vor fi finalizate“.