Locuitorii oraşului Avrig din judeţul Sibiu, care şi-au plătit taxele şi impozitele şi au loc de veci închiriat în cimitirul local, pot beneficia de serviciile portalului on-line cimitirulavrig.ro. Acesta le va oferi, în curând, utilizatorilor posibilitatea să vadă imagini, în delaliu, cu propriul loc de veci, să facă plăţi sau să citească regulamentul de organizare a cimitirului.

„Chiar zilele astea am am filmat cimitirul de sus, cu drona, pentru a avea nişte imagini frumoase, cu soare. Deocamdată, site-ul e încă în construcţie, iar când totul va fi finalizat, utilizatorii îşi vor putea vedea crucile, mormântul, florile, zona, vor putea vedea imagini frumoase filmate de sus”, a declarat Ilie Stoica, directorul firmei care se ocupă cu administrarea cimitirului, citat de turnulsfatului.ro.

Potrivit directorului, în curând, utilizatori vor putea plăti chiria pentru locul de veci de acasă. „Intenţia noastră este să facilităm şi plăţile on-line, direct de pe site”, a precizat Stoica. Deocamdată însă pe site sunt postate doar regulamentul de organizare al cimitirului şi lista de preţuri. Preluarea în concesiune pe 25 de ani a unui loc de veci în Avrig costă între 400 şi 700 de lei, iar taxa anuală de întreţinere este de 25 de lei.

Primul cimitir cu pagină de internet din România a fost deschis în 2004, lângă Bucureşti - „Cimitirul Sfinţii Mihail şi Gavril”. Acesta are deja un sistem de supraveghere şi monitorizare video, motiv pentru care administratorul cimitirului din Avrig îşi doreşte, la rândul său, să poată monta camere video pe viitor.