Dimitri Rogozin, vicepremier în cabinetul lui Medvedev, s-a dus în Transnistria pentru a celebra „Ziua Victoriei“, călătorind cu un avion prin Bulgaria şi România (două state NATO), deoarece Ucraina nu i-a permis accesul. De fapt, nici România ori Bulgaria nu i-au permis accesul, deoarece Rogozin este declarat persoana non-grata în ţările UE, dar autorităţile româneşti şi bulgare aşa cum sunt obişnuite să nu ia măsuri în legătură cu repetatele încălcări ale spaţiului aerian, nu au avut nicio reacţie.

Să mergem pe burtă...

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) nu a confirmat, dar nici nu a infirmat dacă România nu a permis aeronavei vicepremierului rus Dimitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian românesc.

Nu este nici prima când autorităţile aeronautice româneşti nu mai intră în alertă când aeronave militare sau civile neautorizate ori care nu se încadrează în planul de zboruri, survolează spaţiul aerian românesc.

Nu este vorba de doborârea aeronavei ci de ridicarea de la sol a unor aparate  de vânătoare care să someze avionul intrus să părăsească spaţiul aerian românesc. În cel mai rău caz, era ţinută o escortă până la ieşirea aparatului din spaţiul nostru.

NATO ia măsuri

Ulterior, după ce povestea a ieşit la iveală, foarte probabil, la presiunile NATO şi ale SUA, Guvernul român a luat decizia de a închide spaţiul aerian pentru personajul în cauză, lucru pe care trebuiau să-l facă de la început.

Evident toată bulibăşeala românească a fost dezvăluită în stil ironic de Rogozin pe contul său de Twiter. „La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec“. Până la urmă i-a permis Chişnăul, acesta îmbarcându-se din capitala Moldovei pe o cursă aeriană obişnuită către Moscova.

Paradoxal, Rogozin are dreptate.

Ordinul de închidere al spaţiului aerian românesc pentru zborul rusesc vine, cel mai probabil, direct de la comandamentul NATO de la Bruxelles (Washington), peste capul pateticului guvern Ponta - preocupat doar de  trasul preşului de sub picioarele lui Băsescu. Fără să ştie România –membră NATO – şi-a împrumutat suveranitatea comandaamentului NATO. În România sunt deja şase avioane de vânătoare  F-18 canadiene, care pot acţiona fără autorizarea Bucureştiului. Poate acestre este şi scopul prezenţei acestora.

Ideea care se desprinde este că - acum văd şi guvernanţii români - sistemul de apărare al ţării trece sub comanda directă a Alianţei, fără implicarea decizională a autorităţilor româneşti. C-aşa-i în tenis (NATO)

Alex Policală