Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a vizitat platforma de la Măgurele al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară, unde au fost demarate lucrările pentru realizarea celui mai important proiect de cercetare din România - ELI-NP (laserul de mare putere), potrivit Agerpres.

Martin Schulz a fost însoţit de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

„Sunt profund impresionat de acest loc unic, de standardul înalt. (...) Ceea ce am văzut aici m-a impresionat mult. Vă felicit pentru ce aţi făcut. Este un exemplu de colaborare în UE pentru cercetare de înaltă clasă, care duce la dezvoltare europeană şi investiţii. E un progres enorm nu numai pentru România, dar şi pentru UE, care a investit mulţi bani în acest loc. Ca să fiu onest trebuie să spun că nu am înţeles tot ceea ce mi-aţi explicat. Am încercat, dar ceea ce este aici e un exemplu real de cooperare naţională şi europeană, administrată de la nivel politic, prin care s-a construit cadrul pentru cercetare de înaltă calitate, un exemplu de dezvoltare pentru viitor“, a afirmat Martin Schulz.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, i-a mulţumit preşedintelui PE pentru că a contribuit semnificativ la existenţa proiectului european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) în România.

„Este cea mai mare investiţie românească şi europeană în cercetare şi sunt convins că de aici vom avea în scurt timp un premiu Nobel în România. O investiţie foarte mare care se adaugă investiţiilor făcute în acest an. (...) Am reuşit în ultimele 15 luni să investim aproape un miliard de euro în cercetare, în infrastructură, în universităţi, în institute, în companii, în special în cercetare aplicată. Aici la Măgurele cercetarea aplicată se va adăuga în viitor cercetării fundamentale care se desfăşoară“, a spus Costoiu.

El şi-a exprimat convingerea că în mai 2015 construcţia va fi finalizată, aşa cum este prevăzut în grafic, şi se va începe montarea echipamentelor.