Un avion de recunoaştere rus a survolat, vineri, litoralul turc, în zona Strâmtorii Bosfor, în momentul trecerii distrugătorului USS Truxtun, iar Turcia a trimis avioane de vânătoare pentru interceptarea aeronavei ruse.

Un avion rus de recunoaştere a fost observat, vineri după-amiază, în apropiere de Strâmtoarea Bosfor, la intrarea în Marea Neagră a navei militare americane USS Truxtun.

Forţele Aeriene turce au reacţionat imediat, trimiţând avioane de vânătoare pentru interceptarea aeronavei ruse.

Distrugătorul USS Truxtun a traversat vineri după-amiază Strâmtoarea Bosfor, în drum către Marea Neagră, unde va participa la un exerciţiu naval cu forţele militare din România şi Bulgaria, în contextul tensiunilor între NATO şi Rusia pe tema Ucrainei. Nava face parte în mod curent din grupul care însoţeşte portavionul George W. Bush, care a ancorat recent în portul Pireu din Marea Egee.

Nava a intrat în serviciu în 2009 şi aparţine clasei de distrugătoare „Arleigh Burke“, având un deplasament de 9.200 tone (mai mult cu 3700 de tone faţă de cea mai mare navă militară românească fregata Mărăşeşti, care a avut clasificarea de distrugător pe timpul regimului Ceauşescu), o lungime de 160 metri, viteza maximă de 30 de noduri (56km/h), raza de acţiune 4.400 mile navale (8.100 km la o viteză medie de 37 de km/h). Echipajul este compus din 380 de militari. Vasul este echipat cu un radar An/SPY1 D de supraveghere, detectare şi urmărire ţintă şi ghidaj al sistemelor de foc; Un radar AN/SPS-67 (V) 2 de scanare a suprafeţei mării, sisteme de război electronic, sisteme contra-măsuri.

Truxtun nu stă deloc rău la capitolul armament fiind dotată cu 96 de lansatoare verticale de rachete, 96 de rachete sol-aer cu rază medie de acţiune, un număr neprecizat de rachete de croazieră Tomahawk, rachete anti-navă Harpoon şi rachete anti-submarin RUM-139 VL-ASROC. Pentru lupta de aproape sunt disponobile: un tun cu tragere rapidă de 127 mm, două mitraliere grele de 25 mm, patru mitraliere de 12,7 mm, două lansatoare de torpile cu câte patru tuburi. O mitralieră Phalanx CIWS ghidată prin radar, de 20 mm cu o cadenţă de 75 de lovituri pe secundă. Nava mai este dotată cu două elicoptere Sikorsky SH-60 Seahawk de recunoaştere şi transport.