Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a primit 125 de înregistrări în format digital ale emisiunilor realizate de Departamentul Românesc al postului Radio Europa Liberă în decembrie 1989 (în zilele fierbinţi ale revoluţiei şi căderii regimului Ceauşescu). Alte 415 materiale, din perioada 1956-1991, au fost achiziţionate anul trecut.

Potrivit IICCMER, acest demers face parte dintr-un proiect derulat în parteneriat cu Hoover Institution Archives, Stanford University (California, SUA), care presupune digitizarea a 3.350 de înregistrări realizate de Departamentul Românesc al Radio Europa Liberă pe parcursul a mai bine de 30 de ani.

Prima parte a arhivei, conţinând 415 materiale din perioada 1956-1991, a fost transmisă IICCMER în luna mai a anului trecut, înregistrările din arhiva americană fiind achiziţionate din fonduri publice, a precizat institutul. Rezultatele proiectului de digitizare vor fi disponibile la sediile IICCMER şi Hoover Institution Archives California, iar unele extrase vor fi postate pe un website.

De asemenea, o copie a arhivei digitale a Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă va fi depusă la Arhivele Naţionale ale Romaniei. Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a arătat că acest demers va fi continuat dacă vor exista resursele necesare.

„Nu se poate imagina o analiză a regimului comunist fără inventarierea opoziţiei şi a reacţiilor jurnaliştilor de la acest legendar post de radio. Europa Liberă şi oamenii ei au facilitat revoluţia din 1989, iar achiziţionarea acestor înregistrări, în anul în care comemorăm 25 de ani de la acele evenimente, reprezintă o reuşită“, a spus Andrei Muraru, citat în comunicat.

Considerat cel mai important fenomen mediatic al României de până în 1989, Radio Europa Liberă a jucat un rol determinant în istoria recentă a ţării, premisele pentru înlăturarea totalitarismului şi orientarea spre democraţie datorându-se în mare măsură acestui post de radio.

În 2008, când emisiunile destinate României au încetat, Europei Libere i-a fost decernat Ordinul Cultural în grad de mare ofiţer pentru contribuţia la promovarea libertăţii de exprimare, în special în timpul României comuniste.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului este un organism guvernamental care studiază, documentează şi susţine conştientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale şi muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945 -1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.