Managerii privaţi nu au venit până la această oră cu planuri de restructurare care să readucă cele trei companii mari din subordinea Transporturilor, CFR Călători, CFR Marfă şi CFR SA, pe profit, a declarat ministrul de resort, Ramona Mănescu, la emisiunea „După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV.

Aceasta a mai precizat că la finele anului se va realiza bilanţul de activitate al acestor manageri, iar cei care nu şi-au îndeplinit clauzele din mandat, ar putea fi concediaţi.

„Nu am văzut încă niciun fel de măsură prin care ei îşi pot rentabiliza din punct de vedere economic, al creşterii numărului de clienţi – dacă vorbim de CFR Marfă, contracte noi pe care să le poată lua şi care să le aducă profit în viitor. Nu am văzut încă un plan de restructurare, reorganizare şi rentabilizare a acestor companii care să fie într-adevăr convingător, aşa cum am discutat cu FMI. Eu încă aştept“, a declarat Mănescu.

Ministrul a precizat că, în prezent, se desfăşoară controale la cele trei companii, urmând ca la finele anului să se decidă dacă managerii privaţi şi-au îndeplinit criteriile de performanţă.

„Dacă le-au îndeplinit, bine, dacă nu, trebuie să lase locul persoanelor care pot face acest lucru. Dacă este vorba de reorganizare şi de o restructurare, putem începe de sus în jos“, a arătat Mănescu.

Actuala conducere a CFR Călători este asigurată de Valentin Dorobanţu, fostul director interimar, precum şi alte persoane care au avut funcţii de conducere la CFR, preşedintele CA fiind fostul consilier prezidenţial Alexandrina Gătej. Dorobanţu a fost numit în funcţie la jumătatea lunii ianuarie, prin ordin de ministru, după demiterea fostului director, Ştefan Roşeanu. Din Consiliul de Administraţie mai fac parte Dana Galben, care a ocupat funcţii de conducere la CFR Călători, CNADNR şi CFR SA, George Micu şi Claudiu Octavian Dumitrescu, ambii având de asemenea, în trecut, poziţii de conducere la companiile din domeniul feroviar.