Armata americană are la Deveselu una dintre cele mai strategice baze din Europa, dar şi un inamic neaşteptat: oile, relatează France-Presse, preluată de Libération.

Comandamentul bazei militare Deveselu, din sudul României, a intrat într-o dispută cu crescătorul unor oi care îi perturbă instalaţiile, scrie AFP.

Cele aproximativ 250 de oi ale lui Dumitru Bleja „au păscut fără probleme“ timp de mulţi ani. Însă viaţa lor paşnică a luat sfârşit odată cu venirea americanilor, în 2013, povesteşte pentru AFP Alexandru Damian, primarul micii comune Stoeneşti, de lângă Deveselu. „Oile nu sunt ca oamenii. Ele nu respectă regulile, intră în zona de acţiune a senzorilor de securitate, ating gardul şi declanşează sistemele de alarmă“, explică edilul.

Acest lucru este de neconceput pentru armata americană, care a ales acest loc pentru a instala un sistem de apărare antirachetă integrat în scutul NATO din Europa, menit interceptării rachetelor intercontinentale.

În consecinţă, înaltul reprezentant al Statelor Unite la Deveselu a informat în 2014 Ministerul român al Apărării că adăpostul de oi situat la aprozimativ zece metri de gardul bazei „subminează exigenţele minimale de securitate şi este incompatibil“ cu funcţionarea unor echipamente. A început o sagă judiciară între minister şi crescătorul de oi, care durează de peste trei ani, iar miercuri cea mai înaltă instanţă din ţară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmează să se pronunţe asupra unuia dintre aspectele acestui caz, notează AFP, potrivit Libération.

Primarul din Stoeneşti spune că Dumitru Bleja a achiziţionat în 2007 aproape un hectar de teren lângă actuala bază de la Deveselu, iar adăpostul pentru oi l-a construit un an mai târziu, înainte de începerea lucrărilor la scut. Însă, recunoaşte el, bărbatul nu a cerut autorizaţie de construcţie, aşa cum prevede legislaţia. Vizat de plângeri din partea autorităţilor române, ciobanul în vârstă de 63 de ani a răspuns la rândul său cu plângeri. El cere daune de 18.000 de euro pentru demolarea adăpostului, care măsoară 132 de metri pătraţi. În opinia lui Alexandru Damian, situaţia este „jenantă“.

„Am semnat un tratat cu americanii şi trebuie să îl respectăm“, afirmă el. Fără a comenta acest dosar, armata americană salută „parteneriatul puternic şi neîntrerupt cu aliaţii români, care permite continuarea operaţiunilor“ la baza Deveselu, potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Sistemului Naval al Statelor Unite din Europa, Africa şi Asia de Sud-Vest, Tim Pietrack. Baza Deveselu, care face parte din scutul NATO, a fost inaugurată în mai 2016, stârnind furia Rusiei, care o consideră drept o ameninţare pentru securitatea sa. Construirea bazei a costat aproximativ 800 de milioane de dolari.