Primăria Sibiu a comandat un studiu care are ca obiectiv  elaborarea a două studii de oportunitate pentru fundamentarea soluţiilor de eficientizare şi modernizare a transportului public din municipiul Sibiu, prin achiziţia de mijloace de transport ecologice şi sisteme conexe. Studiile vor costa 100.000 de lei plus TVA

Din fondurile europene alocate municipiului Sibiu în actualul exerciţiu bugetar european (peste 33 de milioane de euro), 20 de milioane de euro urmează a fi folosite pentru modernizarea sistemului de transport existent, având la bază analiza liniilor de transport actuale.

Alte două milioane de euro urmează a fi folosite pentru introducerea transportului public ecologic în zona centrală a oraşului, pe linii noi, conectate la cele existente.

În urma implementării recomandărilor din cele două studii de oportunitate comandate, Primăria Sibiu speră să convingă sibienii să renunţe la deplasarea prin oraş cu autoturismul propriu, fapt care va duce la decongestionarea traficului urban. La acest rezultat nu se va ajunge doar prin mărirea flotei, diversificarea acesteia şi a traseelor şi mărirea frecvenţelor. “Soluţia trebuie să fie una integrabilă la nivel de management de flotă, taxare şi informare călători cu sisteme de mobilitate alternative, stipulate în Planul de mobilitate urbană. Studiile întocmite vor defini soluţii optime integrate de transport public şi vor avea drept scop obţinerea unor rezultate superioare în ceea ce priveşte mobilitatea, eficienţa, reducerea emisiilor nocive de gaze cu efect de seră şi – de asemenea – obiective în domeniul siguranţei rutiere şi a creşterii fluenţei în trafic“, se mai arată în documentaţia elaborată de administraţia locală.

În urma investiţiilor asumate prin studiile comandate, administraţia locală îşi propune ca obiective creşterea numărului de pasageri cu 10% în termen de trei ani, în special prin accesarea unor bazine de călători din zone în care transportul public nu este, în prezent, opţiunea principală de călătorie. Întârzierile pe parcurs ar urma să scadă cu cel puţin 40%, iar frecvenţele autobuzelor ar trebui să crească cu cel puţin 30%, în urma creşterii numărului de autobuze din flota Tursib.

Studiile elaborate vor trebui să aibă în vedere şi posibilitatea conectării sistemului public de transport al municipiului Sibiu la unul metropolitan.

Municipalitatea de la Sibiu doreşte să cumpere din cele  22 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile  autobuze electrice şi/sau hibrid. Conform informaţiilor, suma ar ajunge pentru aproximatic 30  de autobuze electrice/hibrid.