Primăria Braşov a semnat vineri contractul de finanţare pentru modernizarea transportului în comun prin achiziţionarea a 105 de autobuze. Valoarea contractului este de 114 milioane de lei, cu o durată de rambursare de 9 ani, la care se adaugă un an, primul, de graţie. Primarul George Scripcaru spune că prin cumpărarea acestor autobuze RATBV va deveni o alternativă viabilă şi pentru localităţile din zona metropolitană, Prejmer, Stupini, Săcele, Râşnov, Zărneşti etc.

„Semnarea acestui contract reprezintă o primă etapă din ceea ce înseamnă implementarea strategiei noastre, prevăzută şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, de a trasforma trasportul în comun în principala opţiune de transport din municipiul Braşov.

În următoarea etapă vom depune, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, pe Axa 4.1. (Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă” – n.r.) un proiect în vederea obţinerii de finanţări nerambursabile pentru achiziţia de autobuze electrice sau hibrid, care să asigure transportul în zona istorică, dar şi în zonele în care circulaţia este foarte mare şi ne creează o problemă din punct de vedere al emisiilor de CO2.

Nu în ultimul rând, RAT-ul va trebui să fie o alternativă viabilă şi pentru cei din Zona Metropolitană. Sper că achiziţionarea acestor autobuze să nu însemne doar înlocuirea celor vechi, ci şi faptul că acestea vor ajunge la timp în staţii şi că sunt îndeajuns de multe pe traseu ca să asigure un transport confortabil pentru călători",
a declarat primarul George Scripcaru

Cele 105 autobuze vor respecta criteriile de emisie EURO-6, iar utilizarea acestora va genera reduceri semnificative de CO2 şi alte emisii toxice, comparativ cu actualul parc al RAT. Autobuzele vor fi achiziţionate de compania de transport public RATBV din Braşov, care este destinatarul împrumutului BERD.

Toate autobuzele care vor fi achiziţionate vor trebui să ofere persoanelor cu dizabilităţi confort şi o accesibilitate modernă. Ca parte a pachetului de finanţare, BERD va asigura si asistenţa tehnică necesară pentru modernizarea transportului local.

Împrumutul către Compania de Transport Urban Braşov (RATBV) este cel de-al cincilea proiect din cadrul Programului Cadru pentru mobilitate durabilă şi acces la transportul rutier al BERD, care finanţează îmbunătăţiri în infrastructura şi serviciile de transport public din ţară.

Este în concordanţă cu Planul de mobilitate urbană durabilă din Braşov, care se axează pe modernizarea sistemului său de transport public. BERD este un investitor instituţional principal în România. Până în prezent, a investit peste 7,6 miliarde de euro în peste 406 de proiecte din ţară.