Primăria Capitalei ar urma să decidă în următoarea şedinţă de consiliu asupra achiziţiei a 42 de autobuze electrice cu 26 de milioane de euro.

Cele 42 de autobuze electrice reprezintă primul lot, potrivit oficialilor. În a doua etaptă ar urma să mai fie cumpărate alte 80 şi mai apoi încă 50. Însă nu există termene clare.

În iunie, Primăria a aprobat o strategie care prevedea dotarea RATB cu 100 de autobuze electrice, acum numărul pare să crească.

Deocamdată însă, primăria nu a terminat cu achiziţia de autobuze clasice. Achiziţia de 400 de unităţi de diverse dimensiuni nu şi-a găsit încă un câştigător. Au fost mai mutle oferte şi municipalitatea trebuie să desmneze furnizorul.

Valoarea estimată a achiziţiei este de 130 de milioane de euro cu tot cu TVA. Costul unui autobuz ar fi în medie de 325.000 de euro. Un preţ destul de ridicat în condiţiile în care anul trecut municipalitatea anunţa că autobuzele noi vor costa circa 200.000 de euro pe unitate.

În cadrul achiziţiei se vor regăsi şi 30 de autobuze cu burduf, mai lungi şi mai scumpe.

Parcul RATB actual cuprinde circa 1100 de autobuze, toate mai vechi de zece ani. În prezent doar aproximativ 650 de autobuze din cele peste o mie mai circulă.