La 99 de ani, România are nevoie de sănătate pe străzi, în case şi-n spitale. Un călugăr - medic încearcă să ajute cum poate. Trei zile pe săptămână este voluntar al Spitalului Municipal de Urgenţă din Bucureşti şi asistent universitar pentru studenţii medicinişti. Ca să fie mereu aproape de oameni, şi-a amenajat cabinetul medical la mânăstirea Turnu, de lângă Ploieşti, şi oferă consultaţii medicale gratuite oricărui bolnav care-i trece pragul, scrie Digi24.ro

De opt ani, călugărul Pavel îşi amestecă paşii cu cei ai navetiştilor care coboară din personalul de Ploieşti. Cu reverendă şi barbă, pare un pustnic coborât printre profani. În viaţa monahală tămăduişte suflete. În cea civilă, trupuri. Este medicul - călugăr Pavel Mincă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Şi lucrează fără salariu, trei zile din şapte.

-Luni, marţi şi miercuri. Adică trei zile pe săptămână.

-Şi acum mergeţi direct la spital?

-Da, da...

-Şi de la spital?

-De la spital, înapoi acasă.

Acasă e, de fapt, mânăstirea Turnu, din Prahova. I-a trecut pragul la 19 ani. A parcurs treptele ascezei, a primit „veşmântul mare” şi a devenit părintele Pavel. Într-o zi a mers să ia „cuvânt de folos”, cum e rostul vieţii ascetice. Şi-ntreaga filosofie i s-a schimbat.

Părintele Pavel: M-am îndreptat spre medicină la îndrumarea părintelui Iustin Pârvu. M-a îndrumat către medicină după ce am terminat facultatea de teologie. La Spitalul Universitar am ajuns după terminarea facultăţii de medicină, în cadrul rezidenţiatului. Rezidenţiatul în specialitatea de medicină internă l-am făcut pe secţia de Medicină Internă şi Nefrologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Acum studiază pentru doctorat. Şi dincolo de pacienţi şi de saloane, le explică studenţilor tainele semiologiei, din postura de asistent universitar.

După program, face cale întoarsă acasă, la mânăstire.

Laolaltă cu fraţii din chilii şi cu părintele stareţ a renovat o casă veche şi-a transformat-o în cabinet de medicină internă. Un loc unde banii n-au preţ şi orice bolnav, indiferent de rangul social, religie sau etnie, este consultat gratuit.

Cabinetul mânăstirii Turnu are şi ecograf.

Părintele Pavel: Toate consultaţiile şi investigaţiile la acest cabinet sunt gratuite. Nu necesită nici bilet de trimitere, nici buletin, nici carnet de sănătate. Pur şi simplu, cine doreşte să fie consultat se adresează cu un telefon în prealabil pentru a fi programat.

Călugărul Pavel a cumpărat ecograful cu banii strânşi în perioada rezidenţiatului şi un împrumut bancar pentru care încă plăteşte rate. L-a împrumutat şi Spitalului Universitar, o vreme. Acum îl foloseşte pentru pacienţii ajunşi la cabinetul mânăstirii. Ca medic, se loveşte de lipsuri. Dar refuză să accepte ideea că sistemul sanitar este în pragul comei.

Părintele Pavel: În România sunt încă medici buni. Sunt încă oameni care doresc ca acest sistem să funcţioneze. Şi cred că trebuie să-i lăsăm pe oamenii capabili şi oamenii care doresc să facă ceva să se ocupe de acest sistem de sănătate. Şi trebuie să le acordăm încredere. Să nu le punem beţe în roate.

Părintele Pavel visează acum să amenajeze şi un cabinet de pediatrie.