Premierul Mihai Tudose a avut, luni, la Palatul Victoria, o nouă rundă de discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, în continuarea consultărilor începute săptămâna trecută, informează Guvernul.

Conform sursei citate, şeful Executivului a exprimat deschiderea pentru adoptarea unor măsuri care să soluţioneze problemele semnalate de reprezentanţii medicilor de familie, între care reducerea birocraţiei activităţii cadrelor medicale şi creşterea fondurilor alocate funcţionării cabinetelor medicale. De asemenea, Mihai Tudose a menţionat că doreşte să rezolve pe termen lung problema lipsei medicilor de familie din zonele defavorizate. Premierul a subliniat că, la nivelul Guvernului, în contextul elaborării proiectului de buget pentru 2018, se are în vedere identificarea soluţiilor pentru creşterea anvelopei financiare atât pentru serviciile medicale, cât şi pentru cheltuielile legate de funcţionarea cabinetelor.

În acest context, preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Teohari Vulcănescu, a prezentat o propunere în vederea creşterii graduale a venitului cabinetului medical, aplicabilă prin implementarea noului contract-cadru, completată, ulterior, de fonduri suplimentare acordate prin rectificări bugetare, se arată în comunicatul Guvernului.

Propunerile premierului şi preşedintelui CNAS sunt răspuns la solicitările reprezentanţilor medicilor de familie, care au reiterat dificultăţile cu care se confruntă, în special cele legate de finanţarea cabinetelor medicale şi birocratizarea activităţii medicilor de familie. Cu această ocazie, medicii au înaintat prim-ministrului o propunere de contract-cadru pentru anul viitor, propunere ce urmează să fie discutată cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS. De asemenea, medicii solicită uniformizarea grilei de salarizare a medicilor de familie la acelaşi nivel cu cea a medicilor din policlinici, mai precizează sursa citată.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Corina Silvia Pop, a menţionat că medicii de familie pot beneficia inclusiv de fonduri europene nerambursabile, prin participarea la programele naţionale de screening pentru populaţie, derulate de Ministerul Sănătăţii.

Discuţiile vor continua cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS pe marginea contractului-cadru şi a protocoalelor clinice în vederea găsirii unei soluţii în favoarea ambelor părţi.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, ministrul finanţelor publice, Ionuţ Mişa, ministrul consultării publice şi dialogului social, Gabriel Petrea, şi consilierul premierului pe sănătate, profesorul Florian Popa.

Premierul Mihai Tudose a avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţii medicilor de familie care au protestat în Piaţa Victoriei, el spunând la începutul şedinţei de Guvern că aceştia au mare dreptate, pentru că au fost nevoiţi să se transforme în contabili şi a precizat că se caută soluţii.

Premierul a precizat că a avut o întâlnire cu o delegaţie a medicilor de familie, la care au participat şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

”Chiar au dreptate şi, din păcate, chiar au foarte mare dreptate. Spun din păcate pentru că sistemul este în continuare foarte greoi, foarte birocratizat şi medicii de familie au fost nevoiţi să se transforme în contabili. Încercăm să găsim soluţii, prima etapă este vineri într-o consultare pe draft şi de luni să încercăm împreună şi cu Ministerul Finanţelor să reglăm nişte lucruri”, a mai spus Mihai Tudose.

Câteva sute de medici de familie, dar şi pacienţi au protestat, miercuri, în Piaţa Victoriei, faţă de subfinanţarea asistenţei medicale primare şi faţă de "imposibilitatea de practică optimă a medicinii de familie", avertizând că "sistemul va intra în colaps şi va lăsa milioane de pacienţi fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe şi impozite". Acţiunea de protest a fost organizată de "Coaliţia Solidari pentru Sănătate", constituită la sfârşitul lunii octombrie şi din care fac parte nouă asociaţii ale medicilor şi pacienţilor, între care Societatea Naţională de Medicina Familiei, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Salvaţi Copiii.