Scumpiri la curent şi gaze pentru anul viitor! Asta estimează noua conducere a ANRE, în primul său raport oficial, relatează realitatea.net.

Noua conducere a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) estimează, în primul său raport, obţinut de Profit.ro, scumpiri pentru consumatorii finali atât în ceea ce priveşte energia electrică, cât şi gazele naturale, în principal ca urmare a majorării preţurilor de tranzacţionare engros pe bursele de profil.

Astfel, ANRE estimează o majorare cu circa 1,5% a preţului energiei electrice la clienţii finali de la 1 ianuarie 2018. Motivul este creşterea costurilor energiei achiziţionate de operatorul de transport şi sistem Transelectrica cu energia suplimentară necesară asigurării siguranţei în funcţionare a sistemului energetic naţional, în momentele în care producţia de energie nu face faţă consumului.

În ceea ce priveşte gazele naturale, ANRE arată că preţurile engros de achiziţie a acestora de către furnizori de la producători pe bursa de gaze, pentru perioada de livrare noiembrie 2017 – martie 2018, ajung până la 78 lei/MWh, fiind astfel şi cu peste 20% mai mari comparativ cu preţul engros de achiziţie inclus în tarifele la gaze în vigoare la finalul lunii octombrie 2017, de 64,67 lei/MWh.