Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos este sărbătoarea care aduce cea mai mare bucurie în sufletele şi în casele credincioşilor. Pentru a întâmpina aşa cum se cuvine acest eveniment, credicioşii din întreaga lume ţin post şi, astfel, Dumnezeu le dă putinţa curăţării trupeşti şi sufleteşti.

Postul Crăciunului începe luni şi durează 40 de zile, printre care sunt multe cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru şi este aşteptat preotul să aducă vestea Naşterii Mântuitorului.

Anul acesta lăsatul de sec s-a făcut duminică seară. Postul Crăciunului ţine de luni, 15 noiembrie, şi se încheie în 25 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post aspru. Dezlegarea la alimentele de dulce se face însă numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

„Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea (ora 15.00), când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel şi al celor trei tineri din Babilon. În unele zone se ajunează până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aminteşte de steaua ce a vestit magilor naşterea Mântuitorului. Această ajunare aminteşte, de asemenea, de postul ţinut odinioară de catehumeni care, în seara acestei zile, primeau botezul creştin şi apoi prima împărtăşire la liturghia săvârşită atunci în acest scop”, a explicat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

„A posti înseamnă a pregusta din exerciţiul fundamental al Învierii. O să spuneţi că acesta-i Postul Crăciunului… Am să vă spun că aşa este şi totuşi cântăm ‘Florile-s dalbe, flori de măr’. Iar merii înfloresc primăvara, semn al anotimpului Învierii. De pe culmea păstorilor din Betleem, din înaltul cerului de unde Îngerii vestesc Naşterea lui Hristos, din frângerea de munte ce este Peştera Betleemului se vede culmea Golgotei, Învierea dând sens Naşterii. Aşa cum Împărtăşania dă sens Postirii. Fiţi curajoşi şi încercaţi să vă descoperiţi Dumnezeul Cel Viu. Nu lăsaţi să vi se fure bucuria Crăciunului ori nădejdea Învierii. Refuzaţi să fiţi tâlhăriţi şi ucişi de Irozii noilor minciuni, care induc frica şi duc spre ucidere orice gând de pruncească strălucire. Staţi limpeziţi de lumina Stelei, cu Magii, intelectualii smeriţi ai căutării adevărate”, a declarat preotul Constantin Necula, pentru agerpres.ro

Totodată, el a afirmat că sinceritatea faţă de Dumnezeu este unul din sentimentele care ar trebui să-l însoţească pe orice credincios pe parcursul Postului Naşterii Domnului.

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.