Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni seara, la Antena 3, ca Guvernul va face demersuri pentru prorogarea termenului privind renuntarea la subventia pentru energia termica, stabilit pentru aprilie 2018., potrivit Agerpres.

"S-au facut deja cateva majorari (privind pretul gazelor - n.r.), din punctul de vedere al Bucurestiului, aceasta majorare a fost acoperita de subventie, deci, nu va fi simtita de bucuresteni si in marile orase la fel s-a intamplat. In ce priveste eliminarea acestei subventii, care intr-adevar ar determina ca multe familii din tara sa nu mai poata sa mai fie in posibilitatea de a-si plati practic intretinerea, sunt convinsa ca Guvernul va face demersuri in perioada urmatoare pentru prorogarea termenului. Eu am vorbit chiar astazi la pranz cu Toma Petcu, ministrul Energiei, care mi-a spus, de asemenea, ca va discuta cu ministrul Dezvoltarii, cu viceprim-ministrul Paul Stanescu, de asemenea, cu domnul prim-ministru pentru a trimite deja o scrisoare in care sa informeze asupra faptului ca Romania nu e pregatita in acest moment sa elimine total subventia pentru energie termica atat in ceea ce priveste subventia acordata de autoritatile locale, cat si subventia acordata de Guvern, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si sa se amane, practic, sa se proroge acest calendar", a afirmat Firea, la Antena 3.

Ea a mentionat ca au mai fost astfel de situatii. "Nu ar fi o premiera, este posibil, mai ales pana la acel moment, sa-i spunem T zero 2021, cand se va elimina si bonusul de cogenerare si atunci ar avea o logica. In toata aceasta perioada, atat autoritatile locale, cat si Guvernul pot face investitii masive in acest domeniu, asa cum se va intampla si in Capitala, subventia la un moment dat fiind eliminata natural, pentru ca atunci cand investitia merge direct catre aceste retele, conducte de termoficare, se elimina pierderile de catre retea si atunci factura automat la intretinere e mai mica si subventia atunci poate fi eliminata treptat, dar nu brusc", a spus edilul.