Dacă nu aţi făcut încă revizia instalaţiilor de gaze de acasă, pregătiţi-va să înduraţi birocraţia românească. În mod normal, de la 1 ianuarie 2016 toată lumea este obligată să prezinte în caz de verificări schiţa tehnică a instalaţiei.

Problema este că mulţi oameni nu au documentele necesare, iar refacerea lor costă bani şi timp.

Siguranţa rămâne însă pe primul loc, aşa că cei care cred că pot să stea fără revizii riscă amenzi sau chiar debranşarea.

Până acum 2 ani, verificarea instalaţiei de gaze era simplă, un angajat al unei firme acreditată ANRE venea acasă şi se asigura că instalaţia nu prezintă pericole apoi încheia o notă de constatare.

Acum, însă, verificatorul nu poate mişca un deget, dacă nu îi arătaţi înainte o schiţă a instalaţiei.

Documentul arată cum ţeava intră prin perete, iar aragazul şi, în unele cazuri, centrala termică, sunt conectate la ea. Parte dintre români au aşa ceva acasă. Alte milioane, însă, nu

.Aşa că dăm un al doilea telefon la Distrigaz. Aici aflăm că trebuie să facem o cerere prin care să solicităm o copie a dosarului de proiectare.

Timp de aşteptare: 30 de zile. Dacă se găsesc actele, plătim pentru fiecare filă din dosar, 6 lei.

Avem nevoie de trei documente: RLV-ul apartamentului dumneavoastră, pe care un inginer trasează conductele de gaze, schema izometrică a instalaţiei de utilizare şi un memoriu tehnic cu privire la respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare.

Doar că după cele 30 de zile, e posibil să aveţi o surpriză: să primiţi o astfel de hârtie în care sunteţi anunţaţi că documentul cerut nu se află nici în arhiva firmei de distribuţie şi că sunteţi obligaţi să refaceţi toată documentaţia.

Adică să contactati o firma privată, acreditată de ANRE.

De exemplu, în Bucureşti sunt pe lista 180 de firme. Tariful diferă de la una la alta , între 200 şi 500 de lei.

Dacă aveţi şi centrală termică, pe lângă aragaz, atunci, costurile pot ajunge şi la 1000 de lei.

Această regulă, apărută de aproape 2 ani, se aplică tuturor consumatorilor casnici de gaze.

Cristian Buzan, director Servicii energetice ENGIE România: ”În perioada exploatării de la înfiinţare şi punerea în funcţiune e posibil să existe foarte multe modificări şi trebuie să vedem dacă acestea au fost făcute de un agent autorizat şi în conformitate cu legea.”

În cazul în care nu aveţi revizia sau verificarea instalaţiei, obligatorii la 10 respectiv 2 ani, va asumaţi răspunderea în cazul în care are loc un incident nedorit.