Disperare pentru peste o sută de lucrărori români care aşteaptă de aproape trei luni de zile să fie plătiţi de angajatori. Românii au fost angajaţi să construiască o fabrică în localitatea ,Sluiskil din Olanda. Firma la care muncitorii lucrează refuză, fără niciun motiv, să le plătească salariile.  Alţi o sută de românii au renunţat să îşi mai ceară drepturile şi au plecat acasă. Printre muncitorii neplătiţi sunt şi mai mulţi ploieşteni.

Dorin Răşcan, reprezentantul neoficial al muncitorilor români, ne-a spus că au apelat la ajutorul jurnaliştilor olandezi şi a anunţat şi consulatul României despre problema lor. Din nefericire, de la consulat le-au fost trimise doar nişte formulare prin care să poată reclama problema lor autorităţilor olandeze.

Romanii au contracte legale cu  firma SIM SpA Priolo Gargallo SA, filiala română a SIM SpA Italia şi după luni de muncă s-au trezit neplătiţi şi fără nicio explicaţie din partea angajatorilor. Mai mult sindicatele olandeze nu îi pot ajuta în niciun fel pentru că nu au constracte directe cu angajatori olandezi.

Cu alte cuvinte, oamenii s-au trezit “ţepuiţi” în cel mai josnic mod. De trei zile protestează în faţa fabricii fără ca cineva să îi bage în seamă.

Poate că autorităţile de la Bucureşti vor găsi soluţia legală să îi ajute şi vor trimite un control al ITM la filiala din România a SIM SpA .

Mesajul transmis pe Facebook de muncitori este următorul:

"Angajati ai SIM Spa Italia - sucursala Tulcea detasati in Olanda pentru constructia unei instalatii de producere a ingrasamintelor pentru agricultura pentru compania YARA Sluiskil nu mai sunt primiti la munca datorita lipsei documentelor de munca emise de autoritatile romane, respectiv formularul A1. Angajatii nu au fost platiti pentru lunile august si septembrie, iar compania angajatoare vrea trimiterea lor in tara fara plata drepturilor salariale. "Am luat legatura cu mass-media olandeza, am mediatizat situatia in care ne aflam, am contactat autoritatile de aici care ne-au spus ca nu ne pot ajuta deoarece suntem angajati ai unei companii italiene, nu platim taxe in Olanda, noi fiind detasati in interes de serviciu. Spaima noastra este ca daca vom pleca acasa nu vom mai primi banii, neavand posibilitatea de a merge in Italia si a da in judecata angajatorul. Probabil urmatorul pas al angajatorului va fi scoaterea noastra din casele in care suntem cazati si atunci situatia va fi cu adevarat disperata. De doua zile noi ne aflam la intrarea in Yara am discutat cu managerul de proiect olandez, acesta a spus ca va incerca sa ne ajute dar nu am primit nici un raspuns. In momentul cand am incercat sa intram, am fost opriti si ni s-a spus ca va fi chemata politia. Am discutat cu cei de la poarta si le-am comunicat ca daca nu vine un reprezentant al Yara sa discute cu noi vom fi nevoiti sa blocam poarta de acces in fabrica, asumandu-ne urmarile".