Comisia Europeană insistă ca România şi Bulgaria să fie primite în spaţiul Schengen. La două săptămâni de la apelul oficial al preşedintelui Jean-Claude Juncker, mesajul a fost reluat de comisarul pentru migraţie, pe un ton şi mai serios şi mai nerăbdător.

„Un spaţiu Schengen mai puternic înseamnă şi un spaţiu unificat. Cerem Consiliului (n.r. - European) să ia o decizie în cazul Bulgariei şi României în privinţa aderării la familia Schengen. Nu doar că aşa este corect din punct de vedere politic, dar este şi un lucru necesar din punct de vedere al securităţii”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie.

„Propunem şi amendarea Codului Frontierelor Schengen, pentru că experienţa ne-a demonstrat, şi mă refer aici la atacurile teroriste repetate, că statele membre au reintrodus controalele la frontiere pentru a gestiona această ameninţare extrem de serioasă la adresa securităţii naţionale”, a mai spus comisarul pentru migraţie.

Declaraţia a venit la pachet cu o modificare extrem de importantă a codului Schengen: controalele la frontierele interne vor putea fi menţinute până la trei ani în loc de doi până acum, semn că menţinerea securităţii e în continuare o mare problemă. Ţări precum Germania, Austria, Suedia şi Danemarca introduseseră aceste controale în plină criză a migraţiei în 2015 şi ar fi trebuit să renunţe la ele în noiembrie.

Controalele temporare la graniţe în zona de liberă circulaţie a Uniunii Europene ar putea fi prelungite până la trei ani, în cazul unei crize, a propus miercuri Comisia Europeană, oferind o cale pentru a ţine sub control migraţia, scrie News.ro. Deşi nu face referire la cele patru ţări în mod special, planul Comisiei, dacă va fi aprobat de Guvernele UE, le va permite să menţină controalele încă un an, dacă le pot justifica.

Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a declarat însă că ameninţarea imigranţilor care vin prin Grecia şi Balcanii de Vest nu mai reprezintă o scuză validă pentru controale, scrie News.ro, care citează Reuters.

„Toate statele membre menţin posibilitatea de a introduce controale la frontiere în cazul altor ameninţări la adresa securităţii interne”, a adăugat el, subliniind că aceste situaţii „trebuie să rămână excepţionale”.

Germania susţine că are nevoie de controale pentru a combate ameninţarea ISIS în Europa.