Deşi este greu de acceptat, în România un copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinţi. În total, sunt 400 de mii care nu au pus mâna pe o periuţă şi nu ştiu ce gust are pasta de dinţi.

Majoritatea sunt din mediul rural şi provin din familii sărace.

Pentru că situaţia este dramatică, în Parlament a fost depus un proiect prin care, o dată la 3 luni, cei care merg la şcoli şi grădiniţe să primească gratuit un tub de pastă şi o periuţă de dinţi.

Potrivit statisticilor, în România există 400 de mii de copii care nu au pus niciodată mâna pe o periuţă şi nici nu ştiu ce gust are pastă de dinţi.

Studiile făcute arată că majoritatea copiilor de la noi au carii. 75 la sută dintre ei pe dinţi temporari şi 4 din 10 pe dentiţia definitivă.

Părinţii dau de cele mai multe ori vina pe sărăcie.

În mediul rural, copiii consumă doar un tub şi un sfert de pastă de dinţi pe an, iar periuţa de dinţi o folosesc chiar şi 10 ani deşi durata recomandată de utilizare este de 3 luni.

Un parlamentar din Iaşi vrea să schimbe situaţia şi a scris un proiect de lege pe care l-a depus la Camera Deputaţilor. Dacă proiectul va deveni lege, preşcolarii şi elevii din clase I-VIII vor primi gratuit, o dată la trei luni, câte o periuţă şi un tub de pastă de dinţi.