Petrecăreţii care îşi deranjează vecinii vor avea probleme mult mai mari decât în prezent. Potrivit unei propuneri de modificare a legii, în cazul în care poliţiştii au sunat la uşă şi au dat amendă deja, dacă la câteva ore primesc din nou reclamaţie de la vecini pentru acelaşi motiv, vor întocmi dosar penal.

„Sunt situaţii de genul acesta când de cele mai multe ori un bloc întreg sună la 112. După ce pleacă poliţistul petrecerea se reia, mai departe nu prea mai este nimic de făcut. Cred că ar putea să existe discuţia în care ducem acest abuz în planul penal”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, într-un interviu pentru Agerpres.

Potrivit ministrului Dan, au fost, doar în ultima lună, peste 200 de mesaje de la poliţişti care cer modificarea legii astfel încât să le fie mai uşor să gestioneze problemele din teren. De asemenea, agenţii vor şi înăsprirea legii pentru cetăţenii care jignesc poliţiştii. Mai exact, cine face semne obscene unui poliţist sau îl înjură se alege cu dosar penal.

Ministerul mai ia în calcul şi creşterea amenzilor pentru cei care refuză să se legitimeze. În prezent, amenda este cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

 „Se consumă şi timp şi logistică şi resurse pentru a convinge persoana respectivă pentru a merge la sediul poliţiei, timp în care poate poliţistul ar putea fi prezent într-o altă situaţie în care este nevoie de el”, a mai spus ministrul Carmen Dan.

Poliţiştii au mai cerut şi suplimentarea echipamentelor, pentru a merge pregătiţi la intervenţii. MAI a început procedurile pentru cumpărarea de veste antiglonţ şi pistoale cu electroşocuri, ca poliţiştii să se poată apără în caz că sunt agresaţi. De asemenea, peste 700 de poliţişti de la ordine publică fac pregătiri tactice cu colegii lor de la Serviciul de Acţiuni Speciale.