După furtuna care a avut loc în vestul ţării, premierul Mihai Tudose a anunţat, luni dimineaţă, la Radio România Actualităţi, că se lucrează la un sistem de avertizare rapidă, în cazul unor situaţii de urgenţă.

Atenţionarea ar urma să fie emisă la nivel guvernamental şi va fi preluată de operatorii de telefonie mobilă şi distribuită pe releele din zona semnalată unde ar urma să aibă loc fenomene meteo extreme.

„Nu se poate lua, pe planeta aceasta, o măsură fizică împotriva unei furtuni sau a unui viscol. Ceea ce va fi o prioritate începând cu ziua de azi este să stabilim un sistem de alarmare funcţional.

M-am sfătuit şi azi-noapte cu specialişti ca prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă toţi cei aflaţi în zonele unde există pericol să se petreacă aceste fenomene meteo extreme să vină cu o avertizare pe telefon. Va trebui să lucrăm cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu operatorii de telefonie mobilă (…) să existe o coordonare şi să stabilit un mecanism funcţional”, a declarat premierul Tudose, la Radio România Actualităţi.

Primul ministru a fost întrebat şi dacă autorităţile încep să fie pregătite pentru calamităţi. „Niciodată nu e suficient. După cum a funcţionat sistemul azi-noapte, e bine. Suntem pe drumul cel bun. Cel mai mult a contat azi-noapte şi factorul uman, dispobibilitatea tuturor de a se implica.

Nu a fost nevoie să cheme nimeni niciun medic la serviciu pentru că au venit toţi de la nivel de director de spitale la nivel de asistenţă medicală. Au fost foarte multe exemple de solidaritate umană. Şi la nivel de Electrica, CFR, ISU, jandarmi, toată lumea a venit la treabă”, a mai precizat Tudose.

Iohannis cere explicaţii Guvernului

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut Guvernului să explice dacă au fost respectate procedurile în situaţii de criză şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă. „Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale.

De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale”, se arată în mesajul preşedintelui.

Potrivit preşedintelui, existenţa unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei ar fi putut evita o tragedie precum cea de duminică.

„Este inadmisibil ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteză de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii”, mai spune şeful statului.

Totodată, Iohannis susţine că „pasărea responsabilităţii între diversele structuri ale statului nu salvează vieţi şi nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale”.

„Dacă există autorităţi ale statului şi persoane în funcţii publice care nu au acţionat conform atribuţiilor, acestea sunt obligate să răspundă în faţă legii”, mai spune şeful statului în comunicat.