Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Externe au lansat oficial, vineri, 8 septembrie, campania de promovare a candidaturii României pentru relocarea, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Dosarul candidaturii a fost pregătit de un grup de lucru interinstituţional coordonat de Ministerul Sănătăţii şi de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, din care au mai făcut parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, ministrul delegat pentru Afaceri Europene şi Ministerul Afacerilor Externe.

La evenimentul găzduit de Centrul Infoeuropa au participat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, consilierul de stat pentru sănătate al Prim-ministrului României, Florian Popa, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti din state membre ale Uniunii Europene, jurnalişti, precum şi oficiali români din cadrul instituţiilor publice relevante pentru tema evenimentului. „România a depus un dosar de candidatură complet şi consistent, care răspunde tuturor criteriilor stabilite la nivel european. Mulţumesc pe această cale tuturor instituţiilor implicate în acest proces şi în mod special Primăriei Capitalei. Prin candidatura depusă, am oferit o soluţie competitivă şi eficientă de relocare.

Această candidatură reprezintă o oportunitate pentru România de a-şi întări profilul în interiorul Uniunii Europene. Chiar dacă avem un dosar bun, decizia va fi una politică, rezultatul votului depinzând de negocierile şi de relaţiile tradiţionale dintre statele membre. Vom depune toate eforturile, împreună cu partenerii instituţionali, pentru maximizarea şanselor României, dar este nevoie ca acest demers să fie susţinut de întreaga societate, pentru a demonstra că putem fi uniţi în jurul unui proiect de ţară la nivel european“, a declarat Victor Negrescu. „România este pregătită să găzduiască Agenţia Europeană pentru Medicamente şi o declar cu toată responsabilitatea poziţiei în care mă aflu. Ţara noastră are o istorie îndelungată şi neîntreruptă de peste 50 de ani în domeniul de reglementare modernă a pieţelor farmaceutice, precum şi experţi recunoscuţi pentru profesionalismul lor la nivel internaţional. Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale este şi astăzi un partener activ şi de încredere al Agenţiei Europene pentru Medicamente“, a subliniat, la rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Agenţia Europeană pentru Medicamente, una dintre cele mai mari şi importante agenţii europene, îşi are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin intermediul evaluării şi supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

România va concura cu alte 18 state pentru a găzdui Agenţia Europeană pentru Medicamente, în vreme ce 8 propuneri au fost trimise pentru Autoritatea Bancară Europeană. Hotărârea finală în privinţa relocării va fi luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia va fi formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având la dispoziţie un număr egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autorităţii Bancare Europene.

România deţine o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi de şcoală medicală, iar, începând din 2007, 14.000 de români specializaţi în medicină şi farmacie lucrează în ţările Uniunii Europene. De asemenea, în Bucureşti îşi au sediul numeroase instituţii de profil, inclusiv laboratoare şi companii farmaceutice (Institutul Naţional de Cercetare Cantacuzino, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan, Institutul Naţional Victor Babeş, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore în situaţii de criză care pot afecta sistemul naţional de sănătate.