Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar şi gimnazial vor primi, în anul şcolar 2017 - 2018, fructe şi legume proaspete, produse lactate şi de panificaţie, se arată într-un comunicat al Guvernului

Executivul a adoptat joi, printr-o hotărâre, modul de aplicare şi de finanţare a Programului pentru şcoli al României, în perioada 2017 — 2023, în condiţiile în care acest program a fost aprobat, printr-o ordonanţă, în 18 august.

Conform actului normativ, pentru anul şcolar 2017 — 2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Guvernul precizează că aproximativ 2,074 milioane de preşcolari şi elevi vor beneficia de acest program.

Finanţarea programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile. Pentru anul şcolar 2017 — 2018, de la bugetul de stat, este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, se precizează în comunicat.

Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeaşi perioadă, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate, se menţionează în comunicat.

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton, se mai arată în comunicat.