Primăria Buzău a anunţat că va face un recensământ al tuturor câinilor din municipiu, indiferent că au sau nu stăpân, pentru ca, ulterior, să aibă loc o amplă acţiune de implantare de cipuri şi sterilizarea câinilor de rasă comună şi a metişilor. Potrivit unor estimări, în oraş a fi aproape 3.600 de câini, mulţi dintre ei fără stăpân, multe persoane fiind atacate de aceştia.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, a anunţat că recensământul populaţiei  canine va include, atât animalele de pe străzi, cât şi câinii care au stăpân, indiferent că sunt sau nu de rasă. Primăria a lansat deja în dezbatere publică un regulament privind deţinerea şi creşterea animalelor, iar recensământul câinilor va începe abia după ce acest document va primi votul aleşilor locali, în şedinţa de luna viitoare.

Conform lui Toma, în municipiul Buzău ar fi între 3.300 şi 3.600 de câini.

„Sper ca, dacă se va aproba noul regulament, să pornim o inventariere a tuturor câinilor pentru a şti câţi câini avem, şi maidanezi şi de rasă, şi de pe străyi, şi din curţi ori de la firme, şi ce măsuri să adoptăm pentru a reduce numărulor lor. 99 la sută acest recensământ al câinilor de la Buzău se va face”, a declarat primarul Constantin Toma.

La finalul acestei etape, când autorităţile vor şti cu exactitate câţi câini sunt pe străzile oraşului şi câţi în gospodăriile şi locuinţele iubitorilor de animale, se va trece la pasul următor: animalele vor fi sterilizate şi li se vor implanta cipuri.

”Vrem să facem şi sterilizarea  pentru toţi câinii şi microciparea. De asemenea, am solicitat posibilitatea de a finanţa sterilizarea cainilor persoanelor fizice sau ciparea lor dacă sunt familii mai sărace. Vrem sa facem cipare la toţi câinii şi cu stăpân şi fără”, a msi spus edilul şef al Buzăului.

Prin aceşti paşi, reprezentanţii Primăriei Buzău speră să reducă numărul câinilor de pe străzi şi din parcuri, care reprezintă un real pericol pentru oameni, dar, mai ales, pentru copii.

Deşi autorităţile spun că în ultima vreme au fost luate măsuri pentru capturarea şi cazarea cîinilor fără stăpân într-un padoc cu capacitate mărită, la nivelul oraşului Buzău nu se observă o scădere substanţială a numărului patrupedelor care bântuie pe străzi.

Mai mult decât atît, nici numărul victimelor care cad pradă furiei animalelor nu s-a redus.

Autorităţile spun că toate eforturile de a strânge animalele de pe străzi sunt zădărnicite de indivizi din afara oraşului care, pentru a scăpa de patrupedele nedorite, vin şi abandonează câinii pe raza municipiului.

Pentru ca fenomenul să se reducă, animalele existente în oraş, de rasă comună sau metişii, fie că au sau nu stăpân, vor trebui sterilizate dar şi microcipate, spune edilul şef al oraşului.

Dacă proiectul privind recensământul animalelor va trece de votul consilierilor locali, deţinătorii patrupedelor vor avea obligaţia de a furniza pe propria răspundere informaţii corecte şi complete. Refuzul furnizării informaţiilor solicitate de personalul de recensământ va constitui contravenţie. Totodată, deţinătorii de câini vor avea o serie de obligaţii. Nerespectarea acestora va atrage după sine amenzi ce pot ajunge până la 2.000 de lei pentru persoanele fizice şi 3.000 de lei pentru persoanele juridice.