Aproape 500 de instructori auto vor fi specializaţi gratuit în cadrul unei campanii a Poliţiei Române pentru a-i pregăti apoi pe şoferi pentru gestionarea riscului din trafic

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), 473 de instructori auto ai şcolilor din baza de date a Autorităţii Rutiere Române (ARR) s-au înscris pentru participarea la cursurile de specializare de la Academia Titi Aur, deşi aceasta îşi propunea să specializeze 1.000 de persoane.

În cadrul proiectului „ViAŢA e a ta” lansată de Poliţia Română, în parteneriat cu Academia Titi Aur, prin Asociaţia LIKE Bucharest şi cu Autoritatea Rutieră Română – ARR,  inspectorii auto vor învăţa despre îmbunătăţirea comportamentului rutier al şoferilor, despre cauzele care generează accidente în România, despre gestionarea riscului rutier, modul de manifestare a maşinilor şi adoptarea unei atitudini defensive în trafic, toate aceste cunoştinţe urmând să fie date mai departe şoferilor.

Astfel, începând de luni şi până la finalul lunii septembrie, se va derula activitatea propriu-zisă de specializare a instructorilor auto în Bucureşti - în zilele de 21, 24, 28 şi 30 august, la Academia Titi Aur, în Craiova – în 2 septembrie, în parcarea fostului magazin PIC, în Timişoara – 9 septembrie, în parcarea Jumbo, în Cluj – 16 septembrie, în parcarea Polus Mall, în Iaşi – 23 şi 25 septembrie, în parcarea Era Shopping Center şi în Braşov – 30 septembrie, în parcarea Coresi Mall.

“Pentru categoria de şoferi cu vârstă între 18 şi 24 ani, la nivel internaţional, se fac cele mai multe demersuri de conştientizare şi se insistă pe o pregătire temeinică în cadrul şcolilor de şoferi, deoarece pentru ei accidentele rutiere reprezintă cauza numărul 1 de deces. Îi felicit pe cei care au ales să participe la aceste cursuri, mai ales că mulţi dintre ei fac şi efortul de a se deplasa într-un alt oraş decât cel de reşedinţă. Sperăm ca echipa Academiei Titi Aur să le ofere informaţii utile pe care să le transmită mai departe cursanţilor lor. Din 2018, cursul va fi disponibil şi contra cost pentru instructorii auto care doresc să se perfecţioneze. Poate dacă trebuie să plătească pentru a fi mai buni, vor conştientiza utilitatea unui astfel de curs”, a precizat Titi Aur, directorul Academiei cu acelaşi nume.

Poliţia Română precizează că de la începutul anului şi până la jumătatea lunii august, comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul accidentelor grave de circulaţie a scăzut cu aproape 6 la sută, numărul persoanelor decedate în urma acestora diminuându-se cu 8,3 la sută, iar cel al persoanelor rănite grav cu 5,25 la sută. Principalele cauze care duc la accidente rutiere sunt viteza (neadaptată la condiţiile de drum/excesivă), neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor.