Ministerul Mediului a finalizat, luni, modernizarea paginii de internet care permite românilor să afle, în timp real, calitatea aerului din toate zonele ţării, precum şi informaţii detaliate cu privire la principalele substanţe care afectează sănătatea oamenilor.

Cei care doresc să vadă care este nivelul calităţii aerului trebuie să acceseze site-ului www.calitateaer.ro.

„Modificările efectuate asupra interfeţei web accesibilă publicului au avut ca scop simplificarea şi extinderea accesului la date şi informaţii. În acest sens, a fost modificată harta de pe pagina principală a site-ului web, publicul putând vedea datele pe o hartă dinamică Google Maps. Totodată, s-a simplificat procesul de afişare a indicilor de calitate a aerului din fiecare staţie, astfel încât în noua versiune sunt afişaţi simultan indicii generali de la toate staţiile, fiind posibilă vizualizarea instantanee a situaţiei globale a calităţii aerului la nivelul întregii ţări”, se precizează într-un comunicat.

Reprezentanţii Ministerului Mediului spun că noul portal permite accesarea mult mai multor informaţii cu privire la calitatea aerului.

„În ceea ce priveşte extinderea accesului la date şi informaţii pentru public, utilizatorii au acum posibilitatea de a vizualiza datele istorice începând cu anul 2007 şi terminând cu data curentă. Prin selectarea opţiunilor, utilizatorii pot vizualiza simultan sau separat date orare, zilnice sau anuale, de la unul sau mai mulţi poluanţi, pentru una sau mai multe staţii de monitorizare, în orice combinaţie. Datele selectate pot fi vizualizate sub formă de grafic sau tabel, sau pot fi exportate sub formă de fişier excel, pdf sau xml”, se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului.

Conform datelor afişate pe această hartă, unul dintre cele mai poluate oraşe din România este Tulcea, unde calitatea aerului este încadrată la categoria „6 - foarte rău” din punct de vedere al pulberilor în suspensie (PM 10), care înregistrează un indice zilnic de 613.97µg/m³. De asemenea, calitatea aerului din Galaţi se încadrează la categoria "foarte rău", indicele zilnic fiind de 119.61µg/m³.

În Bucureşti, majoritatea staţiilor de măsurare a calităţii aerului indică valori „bune” şi „foarte bune”, singura staţie unde calitatea aerului este la nivel „mediu” se află în Sectorul 6 al Capitalei, în zona lacului Morii, cu un indice zilnic al pulberilor în suspensie de 42.21µg/m³ şi a moleculelor de ozon (O3) de 125.00µg/m³. Una dintre cele mai puţin poluate zone din România este, conform acestei hărţi interactive, în apropierea localităţii Luduş, judeţul Mureş, unde indicele zilnic de particule în suspensie este de 4.73µg/m³.