Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a alocat pentru acest an un buget de 1,2 mil. euro pentru plata succesiunilor derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, care urmăreşte cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023. Peste 21.000 de români îşi pot face succesiunea gratuit în acest an, potrivit calculelor agenţiei.

În 2016, ANCPI a semnat un protocol de colaborare cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni în vederea plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, dacă acestea sunt derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF).

ANCPI a anunţat că, pentru anul 2017, a alocat circa 96,1 mil. euro pentru înregistrarea gratuită a unui număr maxim de 7.372.500 de imobile în cadrul PNCCF. În acest buget intră şi sumele decontate notarilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor.

În prezent, sunt înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciarã circa 9,9 milioane de imobile (construcţii şi terenuri), echivalentul a 24,77% din cele 40 de milioane de imobile estimate la nivel naţional. De la finalul anului 2015, când a început Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciarã, ANCPI a înregistrat cel mai mare număr de imobile, respectiv 451.872 de proprietăţi, din care în 2016-2017 au fost cadastrate 373.600.

Majoritatea imobilelor rămase de cadastrat sunt terenuri agricole, în contextul în care abia 19,7% din suprafaţa agricolă a ţării a fost înscrisă până acum.

Primăriile pot solicita, începând din vara anului trecut, finanţare pentru realizarea gratuită a cadastrului general. În acest scop, fiecare localitate va putea primi în acest an până la 150.000 lei, cu 15.000 de lei în plus faţă de suma alocată în 2016.

Data limită până la care primarii pot încheia contracte de finaţare cu oficiile de cadastru pentru a primi banii este 24 iulie. Pasul următor este încheierea contractelor dintre primării şi firmele autorizate să execute lucrări de cadastru.

Valoarea totală a programului PNCCF este de 1,2 mld. euro, din care 900 mil. euro reprezintă fondurile ANCPI obţinute exclusiv din serviciile prestate, iar 312,7 mil. euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, care au început să fie atrase din acest an. O altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale ale primăriilor.


SURSA: Capital.ro