Armata Română începe de săptămâna viitoare selecţionarea candidaţilor care doresc să ocupe funcţii de soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), anul acesta sunt disponibile aproximativ 2.200 de posturi pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti, în 24 de judeţe şi Bucureşti. Se caută ofiţeri, maiştri militari/subofiţeri şi gradaţi/soldaţi.

Pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, cei interesaţi trebuie să meargă la sediul centrul militar judeţean sau de sector pentru a completa o cerere. Trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, certificatul de cazier, actele de studii, permisul de conducere şi livretul militar.

Candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini, transmit reprezentanţii MApN.

Beneficiile rezerviştilor voluntari

Reprezentanţii MApN spun că nu se pune problema reluării stagiului militar obligatoriu, iar voluntarii rezervişti urmează să primească pe toată perioada în care vor avea acest statut, 10% din salariul de bază.

Sistemul presupune o pregătire de formare iniţială, care poate dura trei sau patru luni. După aceea vor urma stagii de pregătire periodice, care vor dura o săptămână sau două şi prin care se urmăreşte reîmprospătare cunoştinţelor.
Se urmăreşte, în principal, atragerea tinerilor care nu au avut legătură cu armata, dar care sunt trecuţi printr-un sistem de formare menit să le ofere cunoştinţele necesare pentru a fi apţi să utilizeze tehnica militară.

În Statutul rezerviştilor voluntari se precizează că aceştia vor fi declaraţi în sistemul public de pensii, de asigurări sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj pe perioada în care participă la instruire şi misiuni.

De asemenea, vor beneficia de drepturi salariale prevăzute pentru personalul militar activ, vor avea prime de fidelitate, măsuri de protecţie socială, asistenţă medicală, recuperare după participarea la misiuni, drepturi de echipare şi de hrană, pensii şi despăgubiri în caz de invalidate sau decontarea deplasărilor în afara garnizoanei de reşedinţă pe timpul chemării de către unităţile militare.