Mai multe păduri virgine de fag din România se regăsesc de astăzi pe Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO).

Este vorba despre pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei (Caraş Severin), Masivul Cozia, Lotrişor (Vâlcea), Codrul secular Şinca (Braşov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groşii Ţibleşului şi Strâmbu Băiuţ (Maramureş).

Anunţul a fost făcut pe Faebook de senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministrul al Culturii în Guvernul Cioloş, cel care a condus delegaţia română la cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cracovia (Polonia).

„Deşi propunerea IUCN fusese până în ultimul moment de amânare pentru obţinerea de noi date („deferral”), am desfăşurat pe parcursul celor cinci zile pe care le-am avut la dispoziţie, împreună cu şefii de delagaţii ale ţărilor implicate, o intensă activitate de lobby şi mobilizare, astfel încât am reuşit să-i convingem pe reprezentanţii celor 21 de ţări din Comitetul Patrimoniului Mondial să accepte înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial”, a scris senatorul pe reţeaua de socializare.

„O lovitură hotărâtoare dată tăierilor de păduri ilegale”

„Este o mare victorie pentru conservarea pădurilor de fag din România, o lovitură hotărâtoare dată tăierilor de păduri ilegale şi un mare pas înainte către a obliga autorităţile româneşti la îmbunătăţirea managementului pădurilor, un capitol neglijat sau supus de-a lungul anilor unor nenumărate abuzuri”, a mai arătat el.

Noua înscriere are un caracter în serie, transnaţional şi cuprinde 63 de componente în 12 ţări. Este vorba de o extindere a poziţiei “Primeval Beech Forests of the Carpathians and the Ancient Beech Forests of Germany”, deţinută până în prezent de Germania, Slovacia, Ucraina, sub numele modificat de „Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe”.