Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei, în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor, să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, să consume zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide fără să aştepte apariţia senzaţiei de sete, să evite consumul alimentelor uşor perisabile şi al băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Potrivit medicilor, este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.

Medicii sfătuiesc populaţia să consume fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. De asemenea, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Medicii mai recomandă, pe timpul caniculei, consumul de alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. şi evitarea consumului unor alimente uşor perisabile.

"Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise", se arată în comunicatul MS dat publicităţii miercuri seară.

Totodată, MS recomandă să fie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit etc) şi grija sporită faţă de copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, cărora să li se dea în mod regulat lichide, chiar dacă nu le cer.

Douăsprezece judeţe din vestul şi sud-vestul ţării au intrat, miercuri, sub atenţionare cod galben de caniculă, emisă de Administraţia Naţionale de Meteorologie (ANM). Meteorologii spun că temperaturile vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar de joi valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.

Atenţionarea cod galben a intrat în vigoare şi este valabilă până joi, vizând 12 judeţe: Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Potrivit ANM, în aceste zone valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi în accentuare. Temperaturile maxime vor fi între 33 şi 36 de grade, iar minimele nocturne vor depăşi 20 de grade.

O a doua avertizare meteo va intra în vigoare joi, când valul de căldură va fi şi mai accentuat, aproape toată ţara fiind sub cod galben, în timp ce cinci judeţe din sud şi sud-vest vor fi sub cod portocaliu.

ANM ar putea emite, vineri dimineaţă, cod roşu de caniculă pentru judeţele din Oltenia şi Muntenia, unde temperaturile vor ajunge până la 43 de grade Celsius, a anunţat Elena Mateescu, director general ANM, în cadrul Comandamentului pentru combaterea efectelor caniculei de la Ministerul Afacerilor Interne.

Sâmbătă şi duminică, vremea se va răci în cea mai mare parte a ţării şi vor fi ploi torenţiale şi vijelii însoţite de căderi de grindină.